Bine ai venit in ultimul loc de pe internet de unde vrei sa inveti despre bani, venit pasiv, educatie financiara si crypto.

Despre Discurs

La cafelutsa de azi vorbim despre discurs si cat este de important sa fim atenti la ce ne spun oamenii si la ce nu spun. Pentru ca suntem pe un blog cu tematica financiara vom analiza astazi un caz foarte important pentru portofelel noastre. Domnul Jerome Powell, sau JPOW cum ii zic prietenii lui de pe internet – e Mugur Isarescu din SUA, ca sa fie mai simplu de inteles cine e si ce face. Daca nici de Mugur nu ai auzit inseamna ca traiesti sub o piatra ultimii 30 de ani si probabil ca intelegi valoarea banilor din culori.

JPOW

Daca azi ne uitam la pretul benzinei, maine ne uitam la preturile graului si la iarna stam cu ochii pe contoare nu ne mai arde sa ne gandim la altele. In cazul nostru 15% rata a inflatiei inseamna ca de fapt toti am pierdut 15% din puterea de cumparare. Suntem toti cu 15% mai saraci si poate mai prosti decat am fost anul trecut. Ce cumparam anul trecut cu 100 de lei acum ne costa 115 acelasi lucru din acelasi loc (ca sa fie usor de inteles). Bine, nu se compara cu Romania in 1993 – cand inflatia a fost 295.5% (da am scris corect, nu te mai stramba atat) sau in 97′ cand a fost 151.4% (alea vremuri nasoale).

Contextul macro economic actual este cel mai rau din ultimii 100 de ani pe intreg globul si sunt un cumul de factori ce fac ca lucrurile sa mearga din rau in mai rau. Guvernele si Bancile Centrale ne-au bagat in mizeria asta si acum tot ei sunt responsabili sa ne scoata. Desigur nu toti o sa faca asta – pe unii ii mai scoatem afara din case cu forta, altii se pensioneaza – depinde de noroc.

O sa facem un exercitiu si ne vom aduce aminte ce a zis JPOW in trecut si vom continua exercitiul pe cont propriu. Cand cineva declara ceva la televizor/presa/twitter ne vom gandi la intentia din spate si vom analiza ce comportament si ce a zis in trecut ca sa putem sa prevedem ce o sa faca in viitor.

Ca off-topic, un exemplu foarte bun este Elon Musk care a facut o rasucita, dupa ce a zis ca nu mai cumpara Twitter, astia se gandeau sa il dea in judecata – acum s-a razgandit din nou si a zis ca il cumpara – de ce? Nu ii place sa piarda asa ca nu avea cum sa ajunga in tribunal unde risca sa piarda.

Back to JPOW – Aproape tot anul 2021 cand a inceput sa apara inflatia prin statistici toti o tineau ca e tranzitorie, ca o sa dispara si ca nu o sa prinda contur. Dar nu ne-am dat seama de amploarea fenomenului decat cand a fost prea tarziu. Prea tarziu inseamna daca se vorbeste in mass media deja e mult prea tarziu, cartile au fost facute si daca ai aflat de la televizor deja ai pierdut.

Este important sa stim unde sa ne uitam, ce evenimente sunt importante si ce ne zic cei care ne conduc (si sa vedem ce nu ne zic).

Daca te pasioneaza poti sa faci exercitiul de mai jos cu Mugur sau membri ai guvernului. O sa iti dai seama ca reteta discursului este aceeasi pentru ca noi de multe ori copiem raspunsurile sau pozitiile „din afara” – dar niciodata nu spunem adevarul asa cum e. Din doua motive simple: 1. Nu este popular – si ne poate costa alegerile 2. Majoritatea sunt prea tampiti sa inteleaga. Poate ca la punctul 1 ai zis „da, da asa e, ai dracu” si la punctul doi ai zis „da, da o natie de tampiti” – nu uita ca amandoi suntem din aceeasi natie si ne incadram in acei tampiti.

Acum daca ne intrebam ce masuri se pot lua, putem discuta de masurile pro-ciclice, care sunt masurile care accentueaza amplitudinea ciclului economic si masurile anti-ciclice sunt masurile care reduc amplitudinea ciclurilor.

De exemplu, reducerea personalului bugetar, taierile de salarii (reducerea costurilor cu salariile bugetarilor) este o masura care daca este luata in perioada de criza amplifica criza. In schimb, aceeasi masura luata in faza de revenire-crestere de dupa criza reduce usor cresterea economica dar, la urmatoarea criza reduce durata si dimensiunea crizei. Ca idee salariile bugetarilor ar trebui sa creasca in criza si sa se faca reorganizari si concedieri dupa criza, astfel incat forta de munca disponibilizata sa fie pe piata atunci cand creste cererea de forta de munca.

Un alt exemplu sunt majorarile de taxe si impozite. In timp de criza NU se majoreaza taxele si impozitele. Momentul ideal de majorare este pe crestere economica.

Daca ne aducem aminte de criza din 2008, masurile guvernamentale au fost masuri pro-ciclice, au accentuat/agravat/prelungit criza. Dar, la acel moment prioritatea guvernului nu a fost stabilizarea economiei ci a bugetului. Asa ca am avut ”placerea” sa suportam un set de masuri mai drastice decat Grecia, care au fost extrem de dureroase. Majorarea TVA la 24%, reducerea salariilor bugetarilor, taierea sporurilor, inchideri de spitale si multe alte masuri nu au facut decat sa agraveze criza. Rezultatul a fost dramatic, sute de mii de insolvente si milioane de emigranti, ca sa enumar doar doua. Problema insa este ca politicile din perioada premergatoare crizei au fost tot pro-ciclice. Majorari de salarii, programe de investitii in perioada de boom (pana in 2007), au lasat finantele tarii fara rezerve de creditare la aparitia crizei. Ce s-a intamplat atunci a fost o eroare de programare in timp a masurilor pentru ca nu se intelegea la nivel politic ce inseamna ciclicitatea in economie. Practic masurile de austeritate trebuiau sa fie luate in perioada de boom, crestere economica, astfel incat la aparitia unei crize sa existe rezerve pentru masurile gen majorare de salarii, sau investitii. Accelerarea cresterii pana in 2007 a dus la accentuarea crizei din 2008.

Acum ne dam seama ca cei care ne conduc nu isi pun astfel de probleme si probabil ca nici nu inteleg ce se intampla dincolo de ciolanul de azi.

Si pentru bancile centrale unul din cele mai puternice instrumente din arsenal este dobanda cheie. O sa exemplific pe scurt ce efect are dobanda in piata. Ca regula, pe orice piata, efectuarea unei tranzactii presupune ca pentru un obiect sau serviciu care se tranzactioneaza sa existe o cerere la acelasi pret cu oferta. Cererea este finantata partial din venituri partial din imprumuturi. Cresterea dobanzii majoreaza valoarea totala la care se calculeaza eligibilitatea unei persoane sau a unei firme pentru imprumuturi. Prin urmare, prin cresterea dobanzii scade numarul persoanelor eligibile pentru credit, deci scade cererea pe piata. Scaderea cererii duce la scaderea preturilor. Scaderea preturilor inseamna reducerea inflatiei.

Acelasi efect se resimte si cand ne gandim la velocitatea banilor, cu o dobanda mai mare sunt stimulat sa fac economii si sa pun bani in depozite in timp ce o dobanda mica ma stimuleaza sa imi fac credit – cam asa functioneaza, nu o sa intru in detalii ca e plictisitor.

Dar destul despre dobanzi ne intoarcem la subiect si vorbim despre discursul lui JPOW.

Cum ne-am obisnuit – nu trebuie sa ma crezi – ca sunt totusi o adunatura de dihori intr-un parpalac cu access la internet asa ca pot sa scriu ce ma taie capul – istoricul complet al declaratilor facute de JPOW se gasesc pe site-ul FED: https://www.federalreserve.gov/

22 Octombrie 2021

„Nu cred ca este timpul sa reducem (balanta FED-ului). Nu cred ca este timpul sa crestem dobanda cheie. Politica noastra este foarte bine pozitionata sa managerieze o multitudine de scenarii posibile”. – JPOW

Inflatia pe Septembrie 2021 – 5.39%

  • Bun deja ma simt in siguranta, mai fac un credit ma pregatesc de Sarbatorile de Anul Nou, a zis omul ca e bine si ca totul e sub control.

3 Noiembrie 2021

„Intelegem prin ce dificultati trebuie sa indure indivizii sau familile din cauza unei inflatii mari. Inflatia a venit mai mare decat ne asteptam. Vedem, precum toata lumea, ca o sa persiste in inflatia ridicata si anul urmator… Cred totusi ca este prematur sa crestem dobanda cheie acum: – JPOW

Inflatia pe Octombrie 2021 – 6.22%

Aici a inceput totul sa o ia la vale, baietii destepti au iesit sau au inceput sa iasa din pozitii din luna Noiembrie anul trecut – asta fost inceputul sfarsitului cand ne-a anuntat ca o sa traim cu inflatie ridicata si in 2022 – si mai tarziu in discurs a zis ca e prematur sa creasca dobanda cheie.

30 Noiembrie 2021

„Cuvantul „tranzitorie” are un inteles diferit pentru fiecare persoana. Este un cuvant ce provoaca confuzie si trebuie sa nu il mai folosim” – JPOW

Inflatia pe Octombrie 2021 – 6.22%

  • Well shit… Azi mai avem putin si trebuie sa schimbam numele francizei de cafenele din 5 to go in 10 to go.

De aici pana la „Acum am inteles mai mult despre inflatie si o sa fim mai atenti in viitor” a fost o cale scurta. Si azi cand o crestere in CPI de 0.1% ne duce in cap pe toate palierele piata este dominata de emotie si de Algos – Nici nu stim ce o sa se intample la urmatorul FED meeting crestem cu 0.75bps sau cu 1.00bps dobanda cheie? cat de sus o sa ajunga dolarul? Ce dracu fac adormitii de la ECB? Cat mai poate BNR sa tina cursul RON/EURO stabil? In ce sa fac economii? Imi mai permit sa fac economii? Cat o sa imi vina rata la casa luna urmatoare?

Pana si Natiunile Unite se roaga de JPOW sa o lase mai moale ca baga globul in recesiune – Nu-i treaba lui sa ii pese de lume – Treaba lui e sa dea bine in cifre pentru tara lui si atat – si aia e facultativ.

Un exemplu vizual foarte frumos despre ce inseamna o inflatie scapata de sub control vine din Turcia.

Ouch.

Lira Turceasca a cazut atat de tare in cap in ultimii 7 ani incat banii pe care ii dadeai acum 7 ani sa iti iei un VW Golf nu iti mai ajung de un iPhone.

Propun noul motto pentru Planeta: We’re fucked – it’s fine.

Spor la cafelutse si zi frumoasa sa avem.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: