Bine ai venit in ultimul loc de pe internet de unde vrei sa inveti despre bani, venit pasiv, educatie financiara si crypto.

Noua dezordine Mondiala

La cafelutsa de azi vorbim despre Noua Dezordine Mondiala – toata lumea vorbeste despre Noua Ordine Mondiala si e cam fumat subiectul (si pentru ca sunt platit de stapanii Reptilieni in bitcoin sa nu vorbesc despre Noua Ordine Mondiala) asa ca m-am gandit sa trecem in revista ce urmeaza sa se intampla la un nivel macro. Asa ca ia un echer si un compas si tine-te bine de cafelutsa ca o sa intram in zone dubioase si vom specula puternic despre viitor – pentru ca nu-i asa: istoria nu se repeta dar rimeaza.

Inainte sa incepem…

Cum toti avem principii care ne ghideaza in viata e important sa intelegem ca valorile tale sunt ceea ce consideri important in viata, literalmente ceea ce „pretuiesti”. Principiile sunt cele care iti permit sa traiesti o viata in concordanta cu acele valori. Principiile tale conecteaza valorile cu actiunile tale; sunt precum un far care iti ghideaza actiunile si te ajuta sa faci fata cu succes legilor realitatii. Tot spre principii te indrepti cand ai de facut decizii grele.

Acum aproape 3 ani destinul se cam plictisea si s-a gandit sa ma puna la incercare – intr-o zi m-am asezat la masa de poker care este viata si mi-a dat doua perechi, Asi si Optari – de trefla si Inima Neagra. Daca esti cartofor poate iti suna cunoscuta mana – Se numeste „Mana Mortului” si niciun jucator de poker care se respecta nu o sa o joace deoarece e blestemata. Conform legendelor este mana pe care o avea legendarul pistolar Wild Bill Hickok in momentul in care a fost impuscat in cap de la spate de catre Jack McCall pe 2 August 1876 intr-un salon murdar din Deadwood.

Unele legende zic ca ultima carte era o Dama – dar nimeni nu stie sigur asa ca mana se refera doar la cele 4 carti. Pentru mine ultima carte nu a fost o dama ci 2 carti: „Love All The People” – Bill Hicks (el era mort cand a fost publicata – e colectie curata de catre John Lahr) si „Principles: For Life and Work” – de Ray Dalio.

Aceste 2 carti m-au ajutat sa joc mana pe care o aveam de jucat si de atunci am ramas la masa in continuare, pentru ca nu imi place sa pierd dar urasc sa nu joc.

O sa vorbim de Bill Hicks in alt articol, azi vorbim despre Ray Dalio si cartea lui: „Principles for Dealing with the Changing World Order: Why Nations Succeed and Fail” (e diferita de cea de cea mentionata mai sus) – Daca inca nu ai citit nicio carte scrisa de Ray Dalio iti recomand cu mare caldura, (mai ales daca vrei sa faci ceva cu viata ta) in plus, au un efect secundar foarte interesant… te fac neprost.

Ca disclaimer, unele carti au capacitatea sa te faca prost sau pur si simplu sa nu iti zica nimic cu adevarat folositor de genul „Rich Dad, Poor Dad” de Kiyosaki care e un simplu cash-grab alimentat de „seminarii despre cum sa te umpli de bani” – recunosc am citit si am fost interesat la inceput dar apoi mi-am dat seama ca suna prea asemanator cu alte gunoaie de genul.

Da, ne trebuie mai multa educatie financiara si sunt sanse mari sa nu faci nimic daca muncesti toata viata cinstit si nu inveti cum functioneaza banii cum zice Kiyosaki – dar sfatul asta il poate da si un hamster daca faci insolatie si il asculti cu atentie.

Ce este Ordinea Mondiala?

Sa fie clar ca nu ma refer aici la stapanii mei Reptilieni, G. Sorosz, Bill Gheitz, Masoni, Skull and Bones, Guvernul, CIA, sau orice alt nume de persoana influenta / organizatie ai fost invatat (a se citi prostit) de mass media si pop culture ca ar conduce lumea. Am stabilit deja ca lumea este condusa de burtosi libidinosi si de idioti cu bani. Dupa al doilea Razboi Mondial globul a decis ca cei mai influenti idioti burtosi sunt Americanii.

Pe unii ne-au convins ca ei sunt sefi prin McDonalds si Iphones (a se citi soft power) si pe altii cu drone ucigase si tone de bombe (a se citi hard power). Folosim Dolarul American ca moneda de rezerva globala, bubuie atat de tare economia lor incat daca un grup de idioti cu bani fac un instrument financiar complex si extrem de tampit arunca toata planeta in criza financiara. (ai vazut filmul Big Short?)

Pentru ei, noi suntem la fel de importanti cum e pentru tine tanti de la mezel. Iti pare rau pentru cateva minute daca moare de covid dar te bagi in seama cu noua tanti imediat. In plus, daca se spala pe maini inainte sa iti taie mezelurile sunteti prieteni la catarama si le spui tuturor cat de tare e noua tanti de la mezel.

Practic Ordinea Globala este structura de putere pe glob – unii mai sus, altii mai jos – e destul de simplu.

Pentru ca istoria rimeaza daca ne uitam in trecut in ultimii 500 de ani putem sa observam un tipar al marilor puteri. De la Olandezi la Britanici la Americani. Fiecare mare imperiu a trecut prin acelasi ciclu de putere si practic au predat stafeta de la unul la altul. (ce-i drept aceasta stafeta a fost mereu predata in sange, pentru ca nimeni nu vrea sa renunte asa usor la putere).

Cum se masoara un imperiu?

O intrebare foarte buna – ca sa intelegem puterea avem nevoie sa intelegem ce reprezinta si cum o putem cuantifica. Nu vorbim aici de o metodologie stiintifica sau o masura exacta ci discutam despre 8 caracteristici ce pot defini puterea imperiu si cum se influenteaza una pe cealalta.

  1. Educatie
  2. Tehnologie
  3. Competitivitate
  4. Productivitate
  5. Comert
  6. Putere Militara
  7. Statut de Centru Financiar
  8. Moneda Nationala ca Moneda de Rezerva

Aceste Valori fluctueaza si ne raportam la o medie a valorilor lor cand ne uitam la puterea unui imperiu sau a unei tari obisnuite.

Ordinea in care sunt expuse coincide si cu tiparul in care acestea se dezvolta si se influenteaza reciproc.

Un sistem puternic cu o educatie buna influenteaza pozitiv nivelul tehnologic si gradul de inventivitate al tarii. Un grad avansat de tehnologizare face o tara mai competitiva deoarece ii creste productivitatea. Asta inseamna ca faci lucruri mai bune, dorite de alte tari si incepi sa atragi o bucata mai mare din comertul global – inseamna arme mai bune si mai multe – intelegi ideea. In final cand esti sef peste sefi ajungi centru financiar si moneda nationala este folosita (sau impusa) ca Moneda de Rezerva.

Cand ajungi in ultima etapa deja ai inceput declinul. Deja te costa enorm de multi bani sa pastrezi puterea militara si vei taia din educatie, ai o populatie care o duce destul de bine si nu este foarte preocupata sa ramana competitiva si incep sa iti apara tot felul de bube in cap.

Inainte sa discutam de bube, trebuie sa intelegem ca precum economia ciclica (care trece prin boom/bust cycles) si imperiile respecta un ciclu mare ce variaza in durata si intensitate.

Un astfel de ciclu se poate intinde pe perioada lunga chiar de 250 de ani sau mai mult. Nici viata unui om nu este egala – chiar daca speranta de viata este de 80 de ani, unii dintre noi mor la 50 si altii la 100. In plus un om pe masura ce avanseza in varsta trece prin diverse etape in viata, etape ce sunt marcate de „indicatorii” de sanatate – de la tanar si plin de sperante pana la bosorog ce tipa la cer.

„The Silent Generation” in viziunea artistului.

Asa ca putem sa impartim viata unui imperiu in „Rise” – „Top” – „Decline”

„The Rise”

Un imperiu incepe atunci cand oameni puternici si revolutionari fac patru lucruri simple.

  1. Castiga Puterea – violent sau non-violent
  2. Consolideaza Puterea – prin convingerea, slabirea sau eliminarea opozitiei.
  3. Dezvolta sisteme si institutii – care fac tara sa mearga bine
  4. Isi aleg succesorii bine – sau creeaze sisteme care fac asta. (deoarece un imperiu puternic are nevoie de cateva generatii de astfel de lideri puternici).

Dupa aceste evenimente urmeaza o perioada de liniste in care puterea economica si comertul „duduie”. Datoria liderilor incepe prin dezvoltarea unui sistem educational bine pus la punct – spre deosebire de un sistem feudal care te invata sa memorezi poezia lui Eminescu si sa regurgitezi parerile expirate ale unor idioti cu diploma supranumiti si critici fara sa iti stimuleze gandirea critica. Un sistem bun te invata caracter, principii de viata si etica (un capitol unde noi suntem deficitari). Astfel oricine are idei ca Romania o sa fie un imperiu se inseala deoarce noi in stadiul actual nu suntem in stare sa ne respectam si sa ne unim intr-un scop comun, pur si simplu am fost educati gresit.

Trebuie sa iti pui problema de ce avem un sistem atat de varza si de ce este tinut la pamant intentionat de ani de zile. In plus trebuie sa iti mai pui o problema – de ce tu nu esti in stare sa transmiti copiilor tai informatii care sa ii ajute in viitor? (e simplu, nu le-ai invatat niciodata).

Pe masura ce o tara devine din ce in ce mai educata aceasta trece printr-o tranzitie – se diminueaza industria extractiva si creste inovatia si gradul de tehnologizare. Olandezii au inventat o gramada de tampenii utile in vremurile lor bune – printre care: sistemul capitalist modern (Amsterdam Exchange & Dutch East India Company) si a navelor capabile sa traverseze peste ocean sa care bogatiile lumii inapoi in tara lor.

Sea Power!

Astfel ei au observat o perioada in care le-a crescut considerabil productivitatea si au inceput sa faca din ce in ce mai mult negot la nivel global. O astfel de retea extinsa si interese prin toate colturile lumii necesita si o putere armata considerabila. (Aceeasi poveste o observam acum si cu SUA vs. China – Unde China a inceput sa bata SUA pe mai multi metrici importanti).

Daca procesul acesta este reprodus bine atunci va duce la o crestere a PIB-ului – care este reinvestit in Educatie, Infrastructura si Tehnologie.

In plus trebuie sa dezvolte sisteme ce au puterea de a ii sustine si stimula pe ce cei care au abilitatea de a genera avere pentru imperiu sau capacitatea de a o lua prin violenta. De la barcute din lemn la portavioane moderne – ideea este aceeasi daca ai monopol pe violenta globala si o poti proiecta unde vrei pe glob esti sef. Rusia acum incearca sa isi exercite puterea regionala dar acest exercitiu vine cu un cost foarte mare, care inca nu a fost platit – vorbim de o pozitie economica slaba ce probabil o sa dureze mai mult de o generatie, aservita noii puteri globale ce vine sa conteste rolul de lider al lumii. Un pariu interesant dar dificil de digerat.

The Top

Amsterdam a fost centrul financiar global cand Olandezii erau la butoane apoi a fost Londra, noi ne-am nascut cu ideea ca New York este buricul finantelor de pe glob dar in acelasi timp asistam si la dezvoltarea centrelor financiare din China (Beijing, Shanghai, Hong Kong).

Pentru a garanta succesul imperiului capitalistii, guvernul si armata trebuie sa lucreze impreuna intr-o singura entitate bine coordonata. Putem observa in istorie cum a functionat „The Dutch East India Company” si „The British East India Company” – Capitalistii au primit unda verde pe un monopol pe comert care a fost sustinut de o putere militara capabila sa apare aceste rute comerciale si daca era nevoie sa ia resurse din alte tari. Noi ne-am obisnuit cu influenta „Complexului Industrial Militar al Statelor Unite” (o structura similara cu primele doua) si in ultimii ani asistam la ascensiunea fulminanta a „Capitalismului de Stat Chinez”. Probabil iti suna un pic ciudat sa asociezi Comunismul si Capitalismul in aceeasi oala – ei bine, vorba lui Deng Xiaoping: Nu conteaza daca o pisica este alba sau neagra atat timp cat prinde soareci. Asta este esenta diplomatiei si a organizarii Chineze – este o abordare pragmatica. Lor nu le pasa daca tarile din sfera lor de influenta sunt democratii sau nu – atat timp cat le servesc lor interesele.

Acum vine intrebarea: Dar de ce nu poate un imperiu sa isi pastreze suprematia globala? Daca toate tarile folosesc moneda lor si prefera sa faca economii si comert in moneda lor?

In succesul imperiului se afla samanta declinului. Pe masura ce creste standardul de viata si puterea de cumparare se scumpesc si resursele productive si devin mai putin competitive. In acelasi timp alte tari copiaza mai eficient produsele facute si vandute de imperiu.

Un exemplu bun din istorie sunt Britanicii care aveau mana de lucru mai ieftina decat aveau Olandezii. Astfel, au platit ingineri Olandezi pentru un design de barci mai bun si le-au construit mult mai ieftin decat le faceau la vremea respectiva Olandezii. (parca iti suna cunsocut sistemul nu?)

Pe masura ce trece timpul apar diferente tot mai mari intre bogati si saraci (fie ele in bani, politice, in oportunitati etc.) Si vedem ca apar lideri populisti cu slogane „eat the rich” sau cu masuri extreme „redistribuim averea” sau un fir narativ de cosmar pentru romani: „comunismul este sistemul perfect dar nu a fost implementant corect pana acum” – The rich get richer and the poor get poorer – pana scoate unu ghilotina de la naftalina.

The Decline

Probabil ca acum te astepti sa continue povestea si sa intelegi ce o sa se intample sau iti dau un sfat uimitor despre cum sa faci specula sa profiti de cat de instabil e totul acum. Daca ai ajuns pana aici o sa iti dau ceva ce ai sau nu ai deja – curiozitatea. Vrei sa intelegi cum arata declinul? – Vrei sa intelegi prin ce o sa treci? Ia-ti cartea – citeste si afla – ia propria ta decizie – nu lua tot ce scrie un tip pe internet de bun.

Ce vreau sa zic este ca oriunde te uiti cineva iti spune o poveste cu un fir narativ – trebuie sa iesi din transa si sa observi cine ce iti spune si cel mai important: de ce iti spune asta.

Trecea de la echer la compas reprezinta inceputul unui ciclu ce naste ordine din haos. Intelege haosul si vei vedea ordinea. Intelegi ce iti zic?

Gand de incheiere…

Sper ca ti-a placut discutia de azi, poate iti mai ia gandul de la ce se intampla in jurul tau. Wild Bill stia ca de fiecare data cand se trezea dimineata putea sa fie ultima oara cand mai avea ochii deschisi – probabil ca asta il facea sa se bucure mai mult de viata decat noi – e o lectie pe care toti o stim la un nivel primordial dar pe care nu toti ne-am asumat-o. Asa ca stai la masa si joaca pana intelegi jocul pentru ca cele mai bune lectii vin de la cele mai proaste maini de poker.

Spor la cafelutse.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: