Bine ai venit in ultimul loc de pe internet de unde vrei sa inveti despre bani, venit pasiv, educatie financiara si crypto.

Despre portofele

Baiatu’ da si tu portofelul sa iti arat o schema” – La cafelutsa de azi discutam despre portofele. Alea in care ne pastram banii / maruntul / poza cu pisica / poza cu mama / icoana cu arsenie boca / portfelele de la banci / cardurile de reduceri / cardul de sanatate expirat / buletinul si probabil hartii despre care ai uitat complet – da portofele. Bine bine dar unde tinem bitcornii, dogii si alte astfel de monede magice de pe internet? Pai e simplu, intr-un portofel electronic sau cum zic americanii – un wallet.

Viata m-a invatat sa stiu cu cine stau la masa – daca stam la o cafelutsa sau un pahar de vin te ginesc din primele 5 minute. Pe internet lucrurile stau un pic diferit – adica eu as putea sa fiu 3 marmote in pardesiu si tu o inteligenta artificiala ce a fost pusa de un tocilar sa invete despre comportamentul uman. Asa ca nu mi-am dat seama ca ti-am vorbit la ultima cafelutsa despre DeFi dar nu ti-am zis despre portofele (de care ai nevoie sa interactionezi cu lumea DeFi).

Not Your Keys

Incep cu o mica paranteza pe care deja am inceput sa o elaborez mai sus. In crypto primele lucruri pe care le auzi sunt: Nimeni nu stie nimic despre nimic – asa ca DYOR (Do Your Own Research) si NYK-NYC (Not Your Keys – Not Your Crypto). Daca ar fi sa intreb cele 3 marmotele din mine ce inseamna asta ar zice ca orice cont tinut in custodie de altcineva iti apartine doar in teorie si pana la proba contrara.

Pentru ca ai un spirit de observatie iesit din comun ai observat ca m-am referit la cardurile emise de banci ca fiind Portofelul Bancilor. Practic cardul tau Visa sau Mastercard e o cheie mica de access la un portofel mic (sau mare daca esti sef) manageriat de banca. Tu pui un leu muncit si ai dreptul la un leu de acolo dar mai intai iti ia 0.03lei pentru management, te mai costa 0.01lei sa scoti cash, te mai costa 0.02lei internet banking, apoi te mai costa 0.04lei pentru ca mercur e in retrograd. Ok hai ca nu e asa rau, ai muncit de un leu si ai ramas cu 0.90lei – dar sa dea naiba sa aiba cineva impresia ca ai facut ceva gresit ca nu mai ai access la bani sau sa dea naiba sa se intampla ceva cu economia sau sa aiba mai multa lume nevoie de bani cash ca ai belit-o si te lasa banca sa scoti 0.10lei/zi din banii tai.

(Nu ma intelege gresit, inteleg rolul bancilor si ca avem nevoie de ele dar imi rezerv dreptul sa nu am incredere totala in ele, nu sunt din tribul meu asa ca nu le pot accepta pe deplin).

Sistemul de banking centralizat functioneaza cu rezerve fractionale, dobanzi si levier. Practic tu ai muncit 1leu ai ramas cu 0.9lei si banca ta are in realitate 0.4lei disponibili sa iti dea, restul sunt luati cu imprumut de burtosi cu abonamente sau folositi in pariuri absolut tampite pe o bursa umflata artificial de 2 ani de Quantitative Easing. Eu pot sumariza un astfel de comportament cu o propozitie simpla ca sa iti dai seama cu cine stai la masa cand intri pe usa in sucursala unei banci: „Baiatu’ da si tu portofelul sa iti arat o schema

Sa intelegem terminologia

Asta este sistemul centralizat – aceeasi chestie se intampla si in crypto pe CEX-uri – daca vrei independenta reala atunci ai nevoie de un portofel – un self custody sau self hosted wallet cu un seedphrase stiut de tine. Ai nevoie de putina descentralizare in viata ta – probabil ceva ce as zice daca eram Poticar cumsecade si nu Bisnitar cumsecade.

Seedphrase-ul este ca o parola formata din 12/14/24 de cuvinte generate aleator in momentul in care iti creezi un wallet. Se afiseaza o singura data, doar in acel moment – si le poti folosi sa iti instalezi portofelul pe orice device doresti.

Casca ochii la seedphrase pentru ca daca nu il pastrezi intact NU ARE CINE SA IL RECUPEREZE PENTRU TINE. Nu exista buton de „am uitat parola” sau call-center. Este o parola secreta pe care doar tu o cunosti si atat (sau SRI-ul daca se uita la tine cand iti faci portofelul… dar asta e alta discutie in care nu ne bagam pentru ca in tara noastra pana si ingerii poarta epoleti).

Mai exista browser wallets (pe care le instalezi ca extensie in browser), software wallets (pe care le instalezi ca pe software pe un device) si hardware wallets (pe care le poti cara dupa tine pe lantul de la chei). Aceasta este si ordinea de security si reliability, de la mica la mare (browser-software-hardware).

Wallets – Wallets – Wallets

Cea mai simpla varianta de portofel – o extensie in browser sau chiar built-in!

As face aici o mica paranteza – daca esti la inceput de drum nu e un lucru rau sa iti deschizi un cont pe un Exchange. Daca esti ok sa faci KYC (Know Your Client) – Iti recomand Binance sau Crypto.com (nu am pus link de afiliat, stai chill) Te ajuta sa rezolvi partea mai dificila cu ON/OFF Ramp (conversia FIAT – BANI MAGICI DE PE INTERNET – FIAT)

Daca esti cetatean cinstit si nu ai nimic de ascuns dar totusi nu iti place KYC atunci foloseste BISQ cel mai ok P2P exchange cu self custodial wallet, fara KYC si cu FIAT on-ramp (adica poti folosi bani obisnuiti sa cumperi bani magici de pe internet) – Atentie – unele banci nu te vor lasa sa folosesti anumite servicii – pentru ca sunt comercianti „neprietenosi” – de exemplu Revolut nu te lasa sa transferi bani nici macar catre Binance. In astfel de cazuri iti dai seama ca banii tai nu sunt chiar banii tai si tu doar ai dreptul sa folosesti portofelul unei banci – acelasi lucru se poate intampla si cand faci transferuri in crypto mai mari (din sau catre platforme cu KYC) – te pot intreba de unde il ai, unde vrei sa il duci, ce ai facut pentru el, le pot pune proprire, etc. Crypto este un sistem mult mai transparent decat e sistemul traditional de FIAT si oricine iti spune altceva – ori e prost ori te minte.

Acum sunt cateva puncte importante de mentionat aici ideal vrei un browser cu in-built VPN, in-built Wallet si care nu e obsedat de istoricul de navigare. Aici poti incepe cu BRAVE sau Opera – BRAVE are si un sistem de rewards – te uiti la reclame primesti tokene in fiecare luna pe care apoi le poti pune pe un exchange si vinzi pentru ce vrei tu – in functie de cat stai pe interneti poti sa faci lejer 2-5$ pe luna pasiv.

Daca vrei ceva mai nou si mai interesant sau esti utilizator avansat te poti uita si la OSIRIS Waterfox sau LibreWolf. Daca esti super user (sau dormi cu folia de aluminium pe cap) atunci foloseste TOR.

Dar o sa presupun ca nu esti utilizator avansat din moment ce avem discutia asta asa ca presupunem ca folosesti Chrome si vrei un wallet pe care il poti pune acolo. (totusi… recomand sa intelegi mai bine ce face browserul pe care il folosesti – si sa te indrepti in timp spre raul cel mai mic)

MetaMask – Momentan asta e cel mai simplu de folosit si este acceptat aproape peste tot, merge pe Chrome, Firefox, Brave si Edge si il poti instala si pe Android sau iOS.

Au si o vulpe mica ce se uita dupa mouse – ce dragut!

Default e legat la Ethereum Mainnet – asa ca poti adauga singur un mainnet nou pe care sa tranzactionezi.

Eu m-am legat la Matic Mainnet si la BSC Mainnet cu el

Crypto DeFi Wallet – E varul DeFi de la Crypto.com – suporta aproximativ 100+ de tokene diferite si e un mod foarte usor de a interactiona pe lantul CRONOS – il folosesc sa vad care e treaba pe acolo si cum se dezvolta spatiul mai fac si niste CRO intre timp – e usor de instalat si foarte user friendly. Eu am si custodial si non-custodial wallets de la ei – sunt ok dar tot nu am incredere in ei.

Terra Station Wallet – Daca vrei sa interactionezi pe Terra Chain atunci asta e cel mai bun portofel pe care il poti folosi.

Daca stau sa listez toate portofele nu o sa mai termin de scris articolul – sper totusi ca ai invatat despre portofele, chei private si KYC destul incat sa poti judeca si tu ce e ok pentru tine si ce vrei sa faci.

O sa mai pun pe lista si LEDGER – e un hardware wallet accesibil si foarte folosit peste tot in lume – arata ca un stick USB si e practic cel mai sigur mod de a depozita crypto daca esti un utilizator nou/avansat.

Are on-ramp , exchange, etc. – tot ce vrei pe un stick!

Cand detii criptomonede, ceea ce detii cu adevarat este o cheie privata. Monedele tale sunt asociate cu un set de „chei publice/private”.

Monedele tale nu exista fizic pe niciun dispozitiv – nici macar pe un portofel hardware.
Portofelele hardware Ledger stocheaza si pastreaza in siguranta cheile tale private, astfel incat sa poti fi sefu’ propriilor bani.

Si aici o mica paranteza chiar daca este un self-hosted wallet fara KYC – aplicatia Ledger Live pe care o folosesti inregistreaza IP-ul si seria device-ului – e ceva ce ei nu prea iti zic dar e important de tinut minte mai ales daca ii apuca boala pe self-hosted wallets pe astia din parlamentul European. Nu uita – daca cineva iti spune ca activitatea ilicita bubuie pe crypto – ori e prost ori te minte. Si daca argumentul tau principal e „sunt om cinstit, nu am nimic de ascuns” – am niste vesti proaste pentru tine – dar poate le discutam la o cafelutsa din viitor…

Gand de incheiere

Acum ca am discutat de portofele iti urez drum bun in lumea asta si sper ca intr-o zi sa stam la cafelutse scumpe prin lume. Nu uita ca NIMENI nu o sa iti ceara in viata lor cheile private (seedphrase) cu un motiv nobil in minte – daca cineva te intreaba de chei private atunci sa iti vina in cap ca ce vrea sa zica e „da portofelu sa iti arat o schema” – Daca sunt prea multe sau prea putin informatii in articol – continuam discutia la o cafelutsa.

Daca nu ti-a spus cineva azi ca esti o persoana minunata – uite iti spun eu acum – baga la cap si nu ii lasa pe altii sa iti fure stralucirea – vorba artistului: esti filmul meu preferat, restul reclama.

Nu uita sa ii spui si tu cuiva ca ii pretuiesti sau ca ii iubesti sau ca sunt minunati nu e greu si poti avea un impact pozitiv in viata lor. Daca chiar iti pasa de ei le vei spune sa citeasca si despre Bitcoin…

Spor la cafelutse!

2 răspunsuri la „Despre portofele”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: