Bine ai venit in ultimul loc de pe internet de unde vrei sa inveti despre bani, venit pasiv, educatie financiara si crypto.

Despre Curbe si Randament

La cafelutsa de azi lasam in pace oculta locala si cea mondiala, mafiotii intelectuali, burtosii malefici si mardeiasii fermecatori ce conspira sa te tina in intuneric si in saracie. Asa ca incearca sa iti imaginezi ca stam la tine in bucatarie si hai sa avem o conversatie despre bani, curbe si randament.

Ca o mica paranteza: Salutari calde celor doi cititori fideli din China – sper ca nu sunteti din partea statului de aveti puterea sa treceti de Marele Firewall Chinezesc si sper ca va place continutul si ca folositi protectie cand accesati materiale „neprietenoase”.

Inapoi la conversatia noastra! O parte neplacuta a acestor discutii publice este ca nu avem intimitate – uneori ma simt de parca incerc sa vorbesc cu tine dar ne asculta toti securistii (de parca am avea ceva interesant de zis). Dar ce vom discuta acum este important si afecteaza pe toata lumea, indiferent daca ai bani la saltea – la bursa sau la pacanele.

Vorbim azi despre inversarea curbei randamentelor titlurilor de stat – stiu… deja ai adormit cand ai citit asta – dar de ce crezi ca iti tot zic sa bei cafelutse? („ca ai pozitie long pe cafea” este raspunsul daca ma urmaresti de ceva vreme). – Dar nu, sunt doar short Credit Suisse cu intrare la Fr7.499 si am inchis aseara un long pe ETH si unul pe BTC – daca te pasioneaza astfel de informatii. Dar destul despre pozitiile mele tampite bazate pe pareri personale si astrologie.

Inversarea curbei randamentelor (titlurile pe termen scurt oferă randamente mai mari decât cele pe termen lung) este, istoric, un fenomen ce precede o recesiune.

M-am uitat ieri 28.03 cum e treaba acum.

Yield Inversion

Aici apari la Totally inverted cand randamentul intre 10 Ani si 2 Ani devine negativ si te baga in Partial pentru 5 Ani vs 2 Ani si la Minimally penru 2 Ani vs 1 An. De ce este important sa ne uitam la acest aspect? Pentru ca noi mereu urmarim banii. Curbele de randament inversate sunt neobisnuite, deoarece datoria pe termen lung ar trebui sa implice un risc mai mare si rate ale dobanzilor mai mari, astfel incat atunci cand apar, exista implicatii atat pentru consumatori, cat si pentru investitori.

Ciclurile economice, indiferent de lungimea lor, au trecut istoric de la crestere la recesiune si inapoi. Curbele de randament inversate sunt un element esential al acestor cicluri, precedand fiecare recesiune din 1956.

Avand in vedere consistenta acestui model, probabil ca se va forma din nou un randament inversat daca expansiunea actuala se estompeaza in recesiune.

De ieri pana azi au mai aparut inca trei tari pe Minimally Inverted: Slovenia, Serbia si Africa de Sud.

Dar personal nu prea imi pasa de alte tari pentru ca in lumea actuala nu ei dau tonul. Asa ca trebuie sa ma uit peste ocean la ce se intampla in „Murica

Randamentul Titlurilor de Stat Americane pe mai multi ani

Poate ca cifrele astea nu iti zic nimic sau chiar mai rau poate te sperie. E ok si pe mine ma sperie cifrele ca am fost la uman si ca orice om ma sperie lucrurile pe care nu le inteleg. Dar daca te uiti mai atent poti sa observi o poveste foarte interesanta, ce iti poate da un avantaj.

Cu putina concentrare putem sa observam ca a inceput o inversare intre 30 Years Yield si 5 Years Yield. S-a intamplat chiar ieri asta.

Cum se intampla asta? Cand privesc o posibila recesiune in fata, investitorii tind sa cumpere obligatiuni de trezorerie lungi pe baza premisei ca ofera un adapost sigur impotriva pietelor de actiuni in scadere, asigura conservarea capitalului si au potentialul de apreciere a valorii pe masura ce ratele dobanzilor scad. Ca urmare a rotatiei catre scadente lungi, randamentele pot scadea sub ratele pe termen scurt, formand o curba de randament inversata. Din 1955, actiunile au atins varful de sase ori dupa inceperea unei inversiuni, iar economia a intrat in recesiune in decurs de sapte pana la 24 de luni.

Noi am mai vazut scenariul asta in August 2006 – ce a dus la niste cote incredibile pe S&P500 in Octombrie 2007 si intrarea oficiala in recesiune in Decembrie 2007 – apoi stim cu totii ce degringolada a urmat. Si la noi cand ziceau ca nu se taie pensiile si apoi au vorbit putin cu IMF-ul si au zis taiem cu 25% tot de a iesit lumea in strada sa incendieze pubele.

In 2019 am patit acelasi lucru si la inceputul lui 2020 cand ne-a bagat covid in casa pe toti am simtit o recesiune globala dar ne-am revenit foarte repede ca am tiparit o gramada de bani de acum ne uitam la preturi cum ne spulbera economiile si ajungem sa ne dam tot salariul pe salam de soia. (exagerez, dar intelegi ce vreau sa zic).

Acum ultimul scenariu consider ca am trisat economia prin pandemie. Lucrurile erau deja pe o panta nasoala inainte de Covid dpdv economic iar socul economic a fost absorbit instant prin diverse metode dar nimic de durata. Asa ca este total gresit sa presupunem ca tendinta de inversare a prevazut Covid (un eveniment de tipul Lebada Neagra) dar putem specula ca actiunile bancilor centrale au intarziat o recesiune care este oricum inevitabila. Discutia acum nu mai este doar la nivelul de Risk On vs Risk Off – devine mult mai complicata pe masura ce trece timpul.

Daca esti consumator si ai un credit cu dobanda variabila de platit – iti sugerez sa renunti sau sa il refinantezi cu o dobanda fixa – nu o sa iti placa perioada ce urmeaza. Daca ai un credit intr-o moneda in care nu esti platit – nu te vad foarte bine.

Daca lucrezi probabil ca vei avea o discutie cu sefu despre bani in care o sa iti zica ca nu are bani sa iti creasca salariul sau mai rau: nu are bani sa te tina.

Daca esti investitor orienteaza-te catre investitii pe termen lung daca crezi in energie regenabila baga mare cu outlook pe 10 ani. Daca ai pozitii riscante in tech incearca sa o iei mai moale un pic.

Daca esti full on in crypto si observi ca ai un portofoliu de alt coins care are cresteri de 20-30% in unele zile ia profit si diversifica in alta sfera pe termen lung. Daca vezi ca Bitcoin o ia incet dar sigur spre 69.000 si explodeaza intr-o zi la 100.000 – nu arunca cu bani in el atunci pentru ca o sa regreti. Sunt oameni care au cumparat anul asta pe 24 ianuarie si deja au un profit de 40% – ei o sa iti vanda tie si tot ei vor cumpara de la tine cand te panichezi si vinzi pe pierdere.

Si daca avem un blow off top de ajungem pe la 225.000 in August – o sa te crezi destept si o sa incepi sa crezi narativa de un milion si o sa iti dai contul de toti peretii. O sa vezi ca in doi ani pretul de azi de 47.000 o sa fie cel mai probabil o intrare buna, daca nu cumva vine mai repede o intrare mai buna si mai repede.

Din nou, asta e opinia mea si nu reprezinta sfat financiar – e doar o conversatie intre prieteni la cafea – ce faci cu banii tai… te priveste.

Perioada ce urmeaza o sa iti incerce credinta si convingerile (poate si stomacul un pic) dar vom rezista impreuna si vom bea cafelutse cat inca mai poate Brazilia sa importe ingrasaminte pe baza de azot sa exporte cafea.

Spor la randamente!

Un răspuns la „Despre Curbe si Randament”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: