La cafelutsa de azi vorbim despre bani, JPOW si dobanda. Cine a mai citit ce am scris in trecut stie ca sunt mare fan al dobanzii compuse, parca zicea si Einstein ca dobanda compusa este a opta minune a lumii – cei ce o inteleg o primesc cei ce nu o inteleg o platesc. As manca dobanda compusa pe paine daca inventeaza cineva dobanda compusa la borcan sau as pune-o in cafea daca inventeaza cineva forma ei lichida. Dar pana in acest moment absurd din viitor – ma multumesc sa o folosesc in orice forma de investitie gasesc.
Orice bisnitar care se respecta stie ca trebuie sa bata inflatia – altfel pierde bani. Orice angajat cu doi neuroni stie ca trebuie sa primeasca o marire de salariu care sa bata inflatia – altfel pierde bani. Cand zic bani nu ma refer neaparat la cat efectiv primesti net ci la puterea ta de cumparare.
Cine a trait in Romania in 1991-2004 intelege foarte bine ce inseamna inflatia – daca nu inseamna ca nu au fost atenti la bani. In 1990 inflatia in RO a fost de 5.1% si indicele preturilor de consum IPC 105.1% comparativ, anul trecut in 2021 inflatia a fost de 5.1% si IPC a fost la 105.05% – ce ciudat nu? Acum apar diferentele: in 1991 inflatia a sarit la 170.2% si IPC la 270.2% apoi in 92 a fost 210.4% si IPC la 310.4% si in 93 a ajuns la un nivel wow de 256.1% a urmat o perioada scurta de 32-38% inflatie apoi in 97 bam 154.8% inflatie, ultima oara cand procentul oficial a fost peste 10% a fost in 2004 cu 11.9%.
Ca nota de subsol, in mijlocul articolului, IPC este CPI in engleza (Consumer Price Index) – si reprezinta un fel de cos de cumparaturi imaginar al unui gigel statistic. Problema cu acest Index este ca el se schimba de la an la an asa ca nu este foarte exact. Nu e vorba de o conspiratie reptiliana la nivel global sa te minta in legatura cu inflatia adevarata – e pur si simplu un model de statistica modelat pe trendurile timpului. De exemplu sa zicem ca lui Gigel ii place foarte mult carnea de vita – daca pretul pe kg al carnii de vita creste atat de mult incat Gigel nu isi mai permite sa consume vita atunci la anul se scoate ponderea KG-ului de Vita din calcul pentru ca nu mai face parte din cosul de cumparaturi imaginar al lui Gigel si este inlocuit de KG de Avocado – pentru ca Gigel este modern si a citit ca e un super food avocado asa ca acum mananc avocado in draci. E un exemplu extrem dar sper ca intelegi explicatia mai usor asa.
Daca esti tanar probabil inca ti se pare ciudat cand oamenii mai in varsta inca vorbesc in milioane cand se refera la lei. Ca sa iti dau un exemplu mai usor de inteles daca bunica mea imi dadea la inceput de anul nou in 1996 100 de lei sa imi cumpar bomboane de toti banii si eu ii puneam in pusculita si asteptam pana de Craciun in 1997 sa imi cumpar bomboanele favorite in forma de Mos Craciun mai cumparam ciuci atunci pentru ca bomboanele mele preferate costau acum peste 254 de lei, si imi radea in fata omul de la magazin cand veneam cu cei 100 de lei ai mei.
Asa ca normal ca ma urc pe toti peretii de ras cand vad dobanda pentru titlurile de stat emise de Romania pe la 5-5siunpic% te las pe tine draga Gigel imaginar sa dai un Google sa vezi inflatia preconizata pe anul asta si prin simpla aritmetica sa deduci daca e o idee buna sau nu. Ea are la baza o multime de influente dar in istoria recenta se datoreaza unei dobanzi cheie foarte mici, un pret in crestere pentru energie si probleme majore in lantul de aprovizionare.
Dar stai ca o sa ne salveze banca centrala! O sa ridice dobanda cheie sa combata inflatia! – probabil este un gand care te-a lovit acum brusc. E un gand foarte dragut si nobil dar in opinia mea naiv. Efectele politcii monetare se manifesta cu un decalaj – un decalaj foarte periculos pentru cei care se ocupa de politica monetara. Ridici dobanda cheie prea mult si prea repede pui economia pe butuci si pornesti o recesiune cum nu ai mai vazut – o cresti gradual sa combati presiunea inflationista (ce efect are afli mult prea tarziu) – nu faci nimic (ce efect are afli mult prea tarziu). Intre timp oamenii se bat la pompa sa isi umple pubela cu benzina si la supermarket sa ia ultimele 3 baxuri de ulei de floarea soarelui – ca au citit ei pe interneti ceva postat de cineva care zicea ceva despre ceva si s-au gandit ei mai bine – generand astfel o crestere prea brusca a cererii de moment ce provoaca specula si duce la niste cresteri stupide in pret pe termen scurt.
Asa sunt oamenii – isi fac rau singur cu mana lor.
Dar ce face BNR sau BCE nu prea conteaza – e important ce face FED – Federal Reserve Bank si capul rautatilor acolo Jerome Powell (JPOW pentru prieteni) – adica americanii… pentru ca ei detin controlul pe dolar si dolarul detine hegemonia globala in acest moment.

Azi la 8 seara ora Romaniei asteptam decizia FOMC (Federal Open Market Committee) sa vedem ce fac americanii cu dobanda cheie. Piata se asteapta sa la o crestere de sub 0.25% si inca 8 astfel de cresteri in urmatoarele luni. Acest scenariu este deja „priced in” din Noiembrie – adica este scenariul cel mai probabil la care ne asteptam de cateva luni.
Acum mai sunt inca 2 scenarii ce pot avea un impact pe termen scurt mai drastic.
- „Situatia din Ucraina” – Adica Razboiul din Ucraina – adauga incertitudine crescuta pe lantul de aprovizionare asa ca amanam cresterea sau facem o crestere mai mica de sub 0.25% – pietele americane o iau inapoi in sus si vedem o recuperare in V – dolarul continua trendul inflationist dar bursa este salvata.
- „Ba am boala pe chinezi” – Adica sunt cateva state care par ca vor sa conteste hegemonia dolarului in piata – asa ca o sa incerc sa dinamitez totul si o sa cresc dobanda cheie cu 0.5% sau mai mult intr-o incercare de a creste cererea pentru dolari pe piata globala. O miscare ce poate pe termen scurt sa ma arunce pe mine si pe intreaga lume in recesiune dar o sa ies mai puternic daca fac asta acum pentru ca e mai importanta hegemonia mea decat orice altceva.
- Mai exista un scenariu sa declare dobanda cheie de 0% sau negativa dar asta e atat de improbabil incat nici nu vreau sa vorbesc despre el ca este prea stupid si ar transforma dolarul in rubla ruseasca.
Nu uita ca vorbim de specula pentru ca stam la masa cu bisnitari. Si poate am fost conditionati de mici sa incurcam cauzalitatea si corelatia de catre oculta mondiala – un gand care poate iti vine in minte daca suprapui dobanda cheie cu evolutia S&P500. Dar gandurile sunt periculoase asa ca mai bine nu le avem.
O saptamana plina de cafelutse!
Lasă un răspuns