Bine ai venit in ultimul loc de pe internet de unde vrei sa inveti despre bani, venit pasiv, educatie financiara si crypto.

Vires in numeris

Discutia de azi o sa fie mai serioasa si lunga asa ca pregateste o cafelutsa cu mult zahar si lapte sa ne mai indulcim putin. Nu uita te rog ca eu am pe blog un disclaimer foarte serios in care zic ca nu sunt abilitat sa iti dau sfaturi financiare – si acesta e adevarul. Pentru mine e un spatiu in care descriu ce tampenii mai fac eu cu banii mei sau vorbesc despre albine – suntem totusi in ultimul loc de pe internet de unde vrei sa inveti cum sa faci bani.

In acest post iti voi prezenta niste lucruri foarte importante pentru activitatea mea de trader/investitor – e un sumar simplu dar voi incepe cu niste explicatii foarte complicate asa ca daca vrei un sumar (tldr) poti sa dai scroll pana jos dar cred ca o sa te intereseze ce urmeaza sa scriu in continuare.

Constiinta Colectiva

Constiinta colectiva este un concept sociologic fundamental care se refera la setul de credinte, idei, atitudini si cunostinte comune care sunt comune unui grup social sau unei societati. Constiinta colectiva ne formeaza sentimentul de apartenenta si identitate si comportamentul nostru. Sociologul fondator Emile Durkheim a dezvoltat acest concept pentru a explica modul in care indivizii unici sunt legati impreuna in unitati colective precum grupuri sociale si societati.

Conceptul modern a ceea ce poate fi considerat constiinta colectiva include atitudini de solidaritate, meme-uri, comportamente extreme precum gandirea in grup si comportamentul turmei si experiente impartasite colectiv in timpul ritualurilor colective. In loc sa existe ca indivizi separati, oamenii se reunesc ca grupuri dinamice pentru a impartasi resurse si cunostinte. De asemenea, s-a dezvoltat ca o modalitate de a descrie modul in care o intreaga comunitate se reuneste pentru a impartasi valori similare. Aceasta a fost denumita si „hive mind”, „group think” si „social mind”.

Bursa si alte active sunt influentate de acest group think foarte mult asa ca e important sa avem o notiune de baza asupra acestui concept numit constiinta colectiva. Acum ramanem pe aceeasi moneda dar schimbam fata si povestim despre kollektives Unbewusstes un alt concept important.

Plimbare prin inconstient

Inconstientul Colectiv

Inconstientul Colectiv se refera la mintea inconstienta si la conceptele mentale comune. Este in general asociat cu idealismul si a fost definit de Carl Jung. Potrivit lui Jung, inconstientul colectiv uman este populat de instincte, precum si de arhetipuri: simboluri primare antice precum Marea Mama, Batranul Intelept, Umbra, Turnul, Apa si Arborele Vietii. Jung a considerat inconstientul colectiv sa sprijine si sa inconjoare mintea inconstienta, distingandu-l de inconstientul personal al psihanalizei freudiene. El credea ca acest concept de inconstient colectiv explica de ce teme similare apar in mitologiile lumii din intreaga lume. El a sustinut ca inconstientul colectiv a avut o influenta profunda asupra vietii indivizilor, care si-au trait simbolurile si i-au dat sens prin experientele lor.

Perceptia asupra Bitcoin (sau a intregului concept de cryptomonede) este supusa inconstientului colectiv. Ca orice lucru nou este privit cu foarte mult scepticism. Gasesti multe exemple de oameni care au zis ca nimeni nu vrea un Personal Computer in propria casa, ca internetul nu este folositor, ca nu poti zbura intr-un tub metalic mai greu decat aerul, etc.

La nivelul inconstientului colectiv se produc anumite schimbari alimentate in principal de regret (regretul ca nu am investit mai devreme). Acest sentiment este normal dar in acelasi timp trebuie sa intelegi ca faci parte din alt trib si in 2010 priveai tribul celor care se ocupa de criptomonede ca pe niste infractori dubiosi si sa ii dai cuiva banii tai pe niste bani magici de pe internet parea o nebunie curata. Ce simti acum este o transformare din absurd in inteles la un nivel inconstient. Sunt multe alte paralele pe care le putem trage ca sa definim mai bine crypto atat la nivel constient cat si la nivel inconstient.

Ca sa intelegi mai bine sunt la fel de multi utilizatori ce detin crypto in 2021 cati utilizatori avea internetul in 1997 asa ca suntem inca la inceput.

Daca tragem o paralela cu inceputurile tribale ale omenirii realizam ca pe masura ce triburile tot cresteau acestea erau oarecum fortate sa interactioneze mai mult. Primul trib din zona ta care a invatat sa foloseasca focul de exemplu a avut un avantaj (vedeau seara, nu mureau de frig si isi gateau mancarea) – celelalte triburi au vazut ca focul e o idee buna si au adoptat si ei aceasta putere.

Sa vedem daca te prinzi de ce iti place.

Fibonacci

De mic nu m-am inteles cu matematica, creierul meu pur si simplu nu vrea sa o inteleaga sau sa o proceseze cum trebuie. Profa din gimnaziu imi zicea ca o sa am nevoie de ea, ca nu voi avea un calculator in buzunar mereu cu mine (well, se pare ca nu a avut dreptate aici). In schimb am fost fascinat intr-o ora de desen cand ne explica proful despre ratia de aur si secventa Fibonnaci.

In matematica, numerele Fibonacci, denotate in mod obisnuit Fn, formeaza o succesiune, numita secventa Fibonacci, astfel incat fiecare numar sa fie suma celor doua precedente, incepand de la 0 si 1.

1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21…

Numerele Fibonacci sunt puternic corelate cu raportul auriu (The Golden Ratio): formula lui Binet exprima al noualea numar Fibonacci in termeni de n si raportul auriu si implica faptul ca raportul a doua numere Fibonacci consecutive tinde spre raportul auriu pe masura ce n creste. Adica 1.61803398875. Asa aflam ce au in comun Piramidele din Giza, Mona Lisa si logo-urile Pepsi si Twitter – toate au fost construite pe acest raport de aur – acum parca intelegi de ce am vorbit mai devreme de celelalte subiecte.

Numerele Fibonacci sunt numite dupa matematicianul italian Leonardo de Pisa, cunoscut mai tarziu sub numele de Fibonacci. In cartea sa din 1202 Liber Abaci, Fibonacci a introdus secventa la matematica vest-europeana, desi secventa a fost descrisa mai devreme in matematica indiana, inca din 200 i.Hr. posibile tipare ale poeziei sanscrite formate din silabe de doua lungimi.

Numerele Fibonacci apar in mod neasteptat adesea in matematica, atat de mult incat exista un jurnal intreg dedicat studiului lor, Fibonacci Quarterly.

Ele apar, de asemenea, in natura, cum ar fi ramificarea in copaci, aranjarea frunzelor pe o tulpina, germenii de fructe ai unui ananas, inflorirea unui anghinare, o feriga care se curbeaza si aranjarea bracteelor ​​unui con de pin.

Ei uite aici m-a prins, nu stiam ca peste ani de zile voi descoperi cat de importante sunt aceste secvente de numere in activitatea mea de trader, cat de mult imi afecteaza intelegerea asupra lumii si cum pur si simplu se regasesc peste tot!

vires in numeris, prietene.

Inceputul Sfarsitului si Sfarsitul Inceputului

Acum ca am acoperit aceste 3 lucruri importante putem sa incepem discutia adevarata – Hello Bitcoin.

Pe termen lung daca te opui adoptiei Crypto vei pierde. E ca si cum ai refuza revolutia industriala sau cea digitala. Te pui in fata unui tavalug care nu are nicio mila si nu tine cont de cat de mult te opui tu. A zis un tip mai destept, tanar, cu mai multi bani si cu mai mult par pe cap ca e doar vina daca nu ajungi milionar in 5 ani si are dreptate. Bitcoin este precum noul foc, descoperit de cateva triburi obscure acum mult timp si inventat pentru ca cineva s-a suparat foarte tare dupa criza din 2008. Practic a inventant focul – acest foc a fost vazut de altii care incet incet au inceput sa il foloseasca. Curand vom avea toti in case un aragaz si brichete in buzunar. Ma rog nu toti pentru ca lumea este cruda si bitcoinul este limitat iar peste 10 ani elitele se vor bate pentru 0.01BTC pare ciudat dar matematica, natura umana si bitcoin nu le pasa despre ce crezi tu.

Pe masura ce Bitcoin continua sa progreseze in drumul sau de adoptare in masa, aflam mai multe despre traiectoria sa de crestere.

Mai degraba decat actiunea pretului Bitcoin care se comporta ca un pret traditional al unei actiunii pe piata de valori, vedem ca actioneaza mai mult ca o tehnologie adoptata la o rata exponentiala. (de aici si asemanarea mea cu focul)

Acest lucru se datoreaza faptului ca Bitcoin este o retea adoptata de societate si, deoarece este vorba de bani descentralizati cu o oferta limitata, pretul sau este o reprezentare directa a acelui proces de adoptie.

Exista o serie de instrumente de analiza a regresiei si studii privind raportul stoc / flux care ne ajuta sa intelegem directia curbei de adoptare a Bitcoin. (vom vorbi de toate in timp util)

Acum discutam despre un indicator ce aduce un grad alternativ de precizie la intelegerea actiunii preturilor Bitcoin in timp. Va demonstra ca adoptarea Bitcoin nu numai ca urmeaza o curba larga de crestere, ci pare sa urmeze structuri matematice stabilite. (spoiler: am discutat mai devreme de Raportul auriu)

Avem astfel un indicator ce evidentiaza cu precizie si consecventa maximele si minimele intraciclului pentru pretul Bitcoin:
Indicatorul foloseste DMA (Daily Moving Average) de 350 de zile a pretului Bitcoin. Din punct de vedere istoric, a fost o medie mobila importanta, deoarece odata ce pretul se deplaseaza deasupra acestuia, incepe un nou Bull Market.

The Golden Ratio Multiplier

Chart Formula

E un indicator simplu care indica cat de extinsi suntem fata de „pretul corect” din minte colectiva. Practic a identificat pana acum cele 4 varfuri de pret din ultimii ani.

350DMA x21 = 2011 top

350DMA x13 = 2013 top

350DMA x 8 = 2014 top

350DMA x5 = 2018 top

Indicatorul arata cam asa

Pentru acest bull market urmarim limita de 350DMAx3 (de ce? pentru ca am vorbit de secventa Fibonacci mai devreme – ia citeste top-urile anuale si secventa) – asa cum am vazut acum 3 luni am atins limita respectiva si ne-am cam dus in cap pentru ceva timp.

Unde suntem acum.

Luna trecuta am atins linia de 350DMA daca nu reuseam sa ne ridicam peste ea intram intr-un bear market destul de lung.

Astazi linia de 350DMAx3 se afla la 100K USD, ea urmeaza actiunea pretului asa ca ne asteptam sa creasca aceasta limita superioara in perioada ce urmeaza.

Ce este important de retinut este ca aceasta limita reprezinta un prag foarte important, noi practic urmarim sa acumulam cat suntem sub linia verde (ideal sub linia galbena (intre 350DMAx1.6 si 350DMA)) si sa incepem sa vindem pe masura ce ne apropiem de 350DMAx3 si apoi sa cumparam din nou la urmatoarea corectie.

Daca bitcoin respecta structura de pana acum, ne asteapta anul asta prin Octombrie (sau cel mult inceputul 2022) un blow off top… adica o faza euforica in care pretul sparge 350DMAx3 vedem niste cifre nebune de genul 125K sau chiar 200K care de obicei sunt urmate de o corectie masiva de 80% ce tine cativa ani *numit un bear market. Nu uita ca exista oameni care au cumparat foarte mult anul trecut la 3.000 USD/BTC si vor si ei sa faca un ban cinstit.

Recomandarea mea ar fi daca nu ai inima de otel sa vinzi cand dam cu capul de 350DMAx3 pentru ca atunci piata devine supraincalzita si cineva trebuie sa plece cu buza umflata acasa, fara suparare dar asa e jocul.

Daca este investitor pe termen foarte lung atunci sincer nu prea conteaza asa mult, cel mult vei putea sa iti maresti visteria intr-un an, dar din nou: sunt banii tai faci ce te taie capul cu ei.

DAR intr-un Bear Market in care Bitcoin sufera o corectie de peste 80% foarte multe Alt Coins (proiecte care par acum interesante cu un market cap mic si potential mare) vor pierde aproximativ intre 90% si 99% din valoare si din pacate multe nu isi vor reveni niciodata. Faci ce vrei cu informatia asta.

Eu vreau doar sa te pregatesc pentru viitor, atat cel indepartat (10-20 de ani) cat si cel apropiat (1 an).

Spor la bitcorni si cafelutse!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: