O noua zi, o noua cafelutsa! Pentru ca sunt cam obosit si pentru ca am primit feedback pozitiv din partea unor cititori pe ultimul articol o sa fac o mini serie despre trading si amanam putin discutia despre DeFi. Astazi o sa vorbim despre Gauss si Linia Portocalie.
Carl Friedrich Gauss a fost un copil minune (cum e si Adrian) si un matematician stralucit care a trait la inceputul anilor 1800. Contributiile lui Gauss au inclus printre altele si distributia normala. Desi distributia normala era cunoscuta din scrierile lui Abraham de Moivre inca de la mijlocul anilor 1700, lui Gauss i se acorda adesea credit pentru descoperire, iar distributia normala este adesea denumita distributia Gaussiana.
O mare parte din studiul statisticilor provine de la Gauss, iar modelele sale sunt aplicate pietelor financiare, preturilor si probabilitatilor. Terminologia moderna defineste distributia normala ca fiind curba clopotului, cu parametri de medie si varianta.
Masurile centrului unei distributii includ media, mediana si modul. Media, care este pur si simplu o medie, se obtine prin adaugarea tuturor scorurilor si impartirea la numarul de scoruri. Mediana se obtine prin adaugarea celor doua numere medii ale unui esantion ordonat si impartirea la doua (in cazul unui numar par de valori de date), sau pur si simplu luand valoarea mijlocie (in cazul unui numar impar de valori de date). Modul este cel mai frecvent dintre numerele dintr-o distributie de valori.
Abaterea standard masoara volatilitatea si determina la ce performanta se poate astepta rentabilitatea. Abaterile standard mai mici implica un risc mai mic pentru o investitie, in timp ce abaterile standard mai mari implica un risc mai mare. Traderii pot masura preturile de inchidere ca diferenta fata de medie; o diferenta mai mare intre valoarea reala si media sugereaza o abatere standard mai mare si, prin urmare, mai multa volatilitate.
Preturile care se indeparteaza mult de media ar putea reveni la media, astfel incat traderii sa poata profita de aceste situatii, iar preturile care se tranzactioneaza intr-o gama mica ar putea fi gata pentru un breakout.
Ok, destul vorbit hai sa ne uitam la charturi ca d’aia ai venit aici.

Sa nu uitam una din mantrele noastre foarte importante: Nu toate modelele sunt corecte dar unele sunt folositoare! Ne vedem din nou cu vechii prieteni linia galbena (50MA) si cea albastra (200MA) si acum au venit la petrecere un nou indicator – Gaussian Channel – e vorba de acel coridor din partea de sus care e pe jumate verde si pe jumate rosu. In cea mai simplista interpretare posibila daca culoarea e rosie si pretul e sub canal – atunci putem sa cumparam pentru ca e discount. Asa ca daca ti-ai facut deja tarta in zona actuala de consolidare cu BTC intre 29K-41K USD nu iti face griji, ai prins un deal bun si cum timpul e de partea noastra ai intrat intr-un punct bun.
Daca te uiti mai atent pe chart o sa observi cateva aspecte importante – in mijloc de Aprilie si la inceput de Mai – hai ca iti dau eu zoom sa nu te chinui.

Asa – acum ca vezi mai bine se poate observa cand am testat si am pierdut 50MA ca support pe 18 Aprilie – timp de cateva saptamani am incercat sa recucerim acel suport (devenit acum rezistenta) pana intr-un final am capitulat pe 12 Mai (multumim Elon!) Atunci am iesit din Canal Gaussian si nu am putut sa ne revenim – asta inseamna confirmarea ca lucrurile stau foarte foarte rau. cateva zile mai tarziu a venit apocalispa.
Acum e momentul in care vrei sa iti zic ca totul o sa fie bine si ca facem bani nu? Ei bine ai uitat ca ti-am tras si o linie portocalie acolo de care nu am vorbit inca. Linia aia nu e niciun indicator – e doar o linie trasa de mine in jur de 20K-19K peste care am tras un dreptunghi sa masuram diferenta procentuala intre unde ne aflam acum si unde e linia (aproximativ 40%). Hai sa o numim Linia Sabinesciana – sa am si eu un indicator in viata mea denumit dupa mine.
Acum ca sa nu tragi concluzia ca trag linii pe charturi de tampit sau pentru ca ma plictisesc (ambele argumentele solide totusi) o sa aplicam o alta vorba straveche „when in doubt zoom out”.

Surpriza! Linia noastra misterioasa este defapt ATH din 2017 (All Time High – adica care a fost pretul maxim vazut in ultimul ciclu de piata) – socant nu? OK si am desenat o linie pe un chart – cu ce ma ajuta asta?
E important de retinut ca piata este foarte volatila acum – portofele mari acumuleaza piata incearca sa se consolideze si se fac niste pozitii mamut acum. Noi suntem niste pestisori mici si trebuie sa incercam sa intelegem care e jocul pe care il jucam. Acum e 50/50 – adica avem 50% sanse ca 28K sa fie fundul sau exista si o sansa sa testam pentru un moment foarte scurt si fostul ATH din 2017 undeva sub 20K. De ce zic asta? Pai ca sa aflam raspunsul trebuie sa dam zoom in si sa intelegem mai bine ziua de 16 decembrie 2020.

Dreptunghiul mov din chartul de mai sus reprezinta cele 2 zile in care am testat pentru prima oara o rezistenta foarte importanta (adica Linia Sabinesciana) pe 30 Noiembrie si 1 Decembrie si am fost respinsi. Apoi in dreptunghiul albastru (16-17 Decembrie) am spart rezistenta si nu ne-am uitat inapoi.
Ei uite faptul ca nu ne-am uitat inapoi inseamna ca acest nivel de suport nu a fost testat de mai bine de 6 luni si in teorie nu este confirmat si nu ne putem baza pe el. Asa ca eu consider ca pe termen scurt ca sa ajungem la 200K in ciclul asta de piata trebuie sa testam si acest nivel de suport foarte important pe care nu l-am bagat in seama de foarte mult timp. Asta NU constitutie sfat financiar, in caz ca nu te-ai prins pana acum eu sunt doar un tampit care trage linii pe charturi in ultimul loc de pe internet unde vrei sa inveti cum sa faci bani de acasa.
Nu uita ca viata este deseori imprevizibila asa ca e bine sa ai si un plan B in caz de necazuri si ajuta sa ne pregatim din timp pentru provocari – tine cafelutsa calda, spune-i cuiva ca ii iubesti si lucreaza la fagure – o sa iti multumesti peste cativa ani.
Lasă un răspuns