Bine ai venit in ultimul loc de pe internet de unde vrei sa inveti despre bani, venit pasiv, educatie financiara si crypto.

El Salvador, Bitcoin si CBDC

Probabil ca ai citit/auzit azi ca El Salvador intentioneaza sa adopte Bitcoin ca mijloc legal de plata (legal tender). Anuntul a fost facut in timpul unei conferinte din Florida dedicate Bitcoin. Nayib Bukele, presedintele statului din America Centrala, a anuntat o propunere legislativa de a legaliza Bitcoin ce ar presupune intrarea in circulatie alaturi de moneda oficiala, dolarul american.

Nayib Bukele spune ca Bitcoin va facilita trimiterea acasa a banilor castigati de cei peste doua milioane de salvadorieni care lucreaza in strainatate. „Pe termen scurt, acest lucru va genera locuri de munca si va contribui la cresterea incluziunii financiare”, a declarat Bukele la o conferinta in Florida, adaugand ca ar putea stimula si investitiile in tara.

El a spus ca va trimite proiectul de lege Congresului saptamana viitoare. Daca acesta va trece, o buna parte din cei 70% din salvadorieni care nu au conturi bancare si-ar deschide unul, a spus presedintele.

Economia El Salvador se bazeaza in mare masura pe remitente sau pe banii trimisi acasa din strainatate, care reprezinta aproximativ 22% din produsul intern brut (PIB) al tarii. Cei doua milioane de salvadoreni care traiesc in afara tarii, trimit anual acasa peste 5.9 miliarde de dolari.

Propunerea legislativa are sanse mari sa treaca deoarece domnul presedinte controleaza tara in totalitate, (are majoritate in executiv, legislativ si juridic). O sa aflam saptamana viitoare ce forma o sa ia legea respectiva (un aspect crucial) si o sa aflam in timp ce efecte va avea asupra economiei din El Salvador.

Privind dincolo de manevra de PR – o actiune istorica ce iti rezerva un loc in cartile de economie si in istorie si care pe termen scurt schimba narativa in una favorabila trebuie sa incercam sa intelegem de ce se intampla si de ce acum?

Adunarea legislativa din El Salvador a votat la inceputul lunii mai eliminarea celor cinci magistrati ai Curtii Constitutionale a tarii, o camera a Curtii Supreme, precum si a procurorului general al acesteia, promovand o miscare a lui Bukele, care a fost ales presedinte in 2019, pentru consolidarea puterii.

Au urmat critici internationale, unii lideri din intreaga lume numind actiunea guvernului drept o lovitura de stat legislativa sau „tehnica”. Administratia Biden a declarat ca masura a incalcat constitutia El Salvador si ca aceasta intentioneaza sa slabeasca alte institutii democratice.

El Salvador a renuntat vineri la un acord anticoruptie cu Organizatia Statelor Americane (OAS), in semn de protest fata de decizia OAS de a lua ca si consilier un politician din opozitie aflat sub investigatie si, de asemenea, a ordonat arestarea acestuia.

Anuntul a fost cel mai recent dintr-o serie de miscari privind eforturile anticoruptie din America Centrala care au provocat consternare in interiorul guvernului SUA, care incearca sa-i determine pe liderii din regiune sa dubleze eforturile de eliminare a coruptiei.

Parerea mea (e totusi un blog de pareri) este ca Nayib Bukele vrea sa isi continue activitatile de consolidare a puterii si sa faca ce il taie capul in continuare. Daca introduce Bitcoin in circulatie in paralel cu dolarul american isi reduce drastic dependenta de americani si devin mai rezistenti la sanctiunile lor si la cele internationale. Se pune un embargo pe servicii financiare sau pe transferul de bani din/spre El Salvador? Nu-i problema, acum procentul de 22% din PIB poate intra linistit in tara ca bitcoin si sa fie folosit ca un mijloc de plata legal.

Nu sunt un fan al lui Nayib Bukele sau a manevrelor lui dar trebuie sa recunosc ca e baiat destept si ma astept ca alte tari sa ii urmeze exemplul (pentru ca nimeni nu vrea sa ajunga in situatia Venezuelei)

Evident ca prima tara din lume care legalizeaza bitcoin nu putea sa fie o tara mare (din G7) sau un regim autoritar cu un FIAT puternic, ambele tabere sunt impotriva acestui aspect (momentan) si cauta sa isi faca propria moneda digitala din diferite motive. ( o sa mai tot auzim de Yuan, Dolar sau Euro digital sau alte CBDC-uri). O moneda digitala a bancii centrale (CBDC) utilizeaza tehnologia pentru a reprezenta moneda oficiala a unei tari sub forma digitala. Spre deosebire de proiectele de criptomonede descentralizate precum Bitcoin, un CBDC ar fi centralizat si reglementat de autoritatea monetara a unei tari. Am discutat cat de insidios este Yuan-ul Digital in alt post si o sa vorbim curand si despre Euro digital.

Raportul anual al BCE privind Euro a subliniat ca ar putea fi nevoie de un Euro digital pentru a combate amenintarea „monedelor artificiale” din partea „gigantilor tehnologici straini”.
Banca Centrala Europeana a avertizat ca ar putea fi necesara o CBDC sau un Euro digital pentru a depasi spectrul „monedelor artificiale” care domina platile transfrontaliere.

In analiza anuala a BCE a Euro denumita „Rolul international al Euro”, economistii Massimo Ferrari si Arnaud Mehl si-au exprimat ingrijorarea cu privire la cresterea monedelor artificiale conduse de „giganti tehnologici straini” nenumiti – probabil o referinta ascunsa la proiectul Diem al Facebook:


„O preocupare ar putea fi o situatie in care platile interne si transfrontaliere sunt dominate de furnizorii non-interni, inclusiv de gigantii tehnologici straini care ar putea oferi monede artificiale in viitor.”
„Acest lucru nu numai ca ar putea ameninta stabilitatea sistemului financiar, dar si persoanele fizice si comerciantii ar fi vulnerabili la un numar mic de furnizori dominanti cu putere puternica pe piata”, a adaugat perechea.

BCE a adoptat o abordare prudenta pentru lansarea unui Euro digital, presedintele BCE, Christine Lagarde, observand in ianuarie ca „va fi nevoie de o perioada buna de timp pentru a va asigura ca este sigur” si a adaugat: „Sper ca nu este mai mult de cinci ani. ”

Intrebarea nu mai este daca vom ajunge sa ne platim cafelutsa de la terasa in crypto ci mai degraba cand si in ce?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: