Bine ai venit in ultimul loc de pe internet de unde vrei sa inveti despre bani, venit pasiv, educatie financiara si crypto.

DYOR

Astazi avem un post mic suficient cat sa bem o cafelutsa impreuna. Adaugam doua reguli noi pe lista de reguli sub umbrela unei reguli de aur numite DYOR (Do Your Own Research). Pentru ca ne-am indepartat de vechea credinta „Crede si Nu Cerceta” trebuie sa iei o mica pauza si sa te gandesti foarte bine cand iti zice cineva ceva. Chiar daca acel cineva sunt eu sau oricine altcineva.

Un exemplu perfect a fost postul Durerea si Banii unde am facut o predictie pe termen scurt pentru pretul nominal pe Bitcoin bazat pe o singura teorie. Teoria Durerii Maxime este reala nu e inventata dar predictia mea era inventata fiind bazata pe un singur data point. Felul in care am prezentat predictia pe termen scurt si modul in care am facut-o parea foarte convingator (mai ales daca nu ai foarte multa experienta in piata).

Zoltar ne spune pretul BTC. Ai incredere in Zoltar?

Asa ca scrie pe post-it urmatoarele: NU voi avea incredere oarba in cineva care imi spune ca pretul la X va face x10 in urmatoarele zile (sau orice alta bazaconie de genul). E plin internetul de astfel de persoane si este foarte periculos sa te iei orbeste dupa ei. Este echivalentul a Nu vorbi cu straini (stiau parintii tai ce stiau).

Acum nu ma intelege gresit, nu vreau sa ajungi sa fii paranoic si sa n-ai incredere in nimeni si nimic. Trebuie doar sa incepi sa te documentezi singur pe anumite lucruri si sa incepi sa gandesti critic. O sa te salveze de multe probleme (si nu numai in trading). Si cele mai periculoase predictii sunt cele pe termen scurt.

Si al doilea punct important de trecut in lista (pe care l-am mentionat postul trecut): Niciun model/teorie nu este corect 100% dar unele sunt folositoare. De exemplu teoria durerii maxime este folositoare pentru trading de optiuni sau futures dar este doar o unealta dintr-un arsenal intreg nu te poti baza doar pe ea, pana la urma si un ceas stricat are dreptate de doua ori pe zi.

Am zis ca tin postul scurt pentru ca vreau sa te relaxezi si sa te bucuri de weekend, exista in viata lucruri mai importante decat charturile sau postarile de blog ale strainilor pe internet.

Nu uita ca suntem totusi pe un blog cu focus educativ si cele mai bune lectii sunt cele care dor cel mai mult – ele ne raman cel mai bine in amintire si ne ajuta sa luam decizii mai bune in viitor. Nimeni nu stie daca pretul pe chart se muta in sus sau in jos dar toti stim ca o ia mereu in dreapta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: