Bine ai venit in ultimul loc de pe internet de unde vrei sa inveti despre bani, venit pasiv, educatie financiara si crypto.

Durerea si Banii

Astazi vorbim despre durere. E o parte inevitabila din intregul numit viata, statistic vorbind, nu ai cum sa o eviti. Fie ca iti lovesti degetul mic de la picior de noptiera sau te lasa iubita/iubitul din liceu la altar pentru un alt Gigel/Gigela – o sa simti, intr-un fel sau altul, ce este durerea. Acum fiindca suntem pe un blog de educatie financiara poate te gandesti ca o sa iti zic cum sa induri durerea de a iti pierde o parte considerabila din portofoliu… gresit! Esti pe banideacasapunctro – ultimul loc de pe internet din care vrei sa inveti cum sa faci bani asa ca iti voi spune cum sa faci bani din durere. (care evident suna a cea mai mare tampenie, si uneori chiar nu inteleg de ce mai citesti blogul asta). Nu uita ca in trading durerea ta e bucuria altora si viceversa, un fel de Schadenfreude, da pe bani.

Nu-i asa ca va plac charturile mele?

Pentru ca imi este obscen de lene (si pentru ca sunt in vacanta acum) ma gandeam sa te las pe tine sa deduci ce ai de facut si apoi sa iti explic ce si cum. Asa ne predau noua la facultate, ne dadeau o problema de rezolvat (sub forma unui proiect de semestru foarte amplu) apoi semestrul urmator studiam teoria. Acum pretul pe un Bitcoin este in jur de 39.300 USD – ma duc sa imi fac o cafelutsa si iti dau timp de gandire pana ma intorc sa imi zici cat o sa fie pretul maine in baza graficului de mai sus. Daca ghicesti iti dau o prajitura. Ca sa nu trisezi din greseala iti las o poza cu durerea pura.

Nu ai cunoscut durerea pana nu ai calcat cu picioarele goale pe niste piese LEGO.

Daca ai dat scroll fara sa incerci sa ghicesti macar sunt profund dezamagit, voiam sa iti dau prajitura oricum si daca nu stiai raspunsul corect, dar pentru ca te-ai dat batut fara sa incerci nu meriti prajiturca.

Raspunsul corect este in jur de 44.000-48.000 USD per una bucata BTC (aproape la fel de scump ca un KG de cirese la piata). Am pus corect cu italic si bold sa subliniez faptul ca este o presupunere si nu este un lucru cert ca nu sunt Bill Gheitz si cipul 5G din vacin nu mi-a dat super puteri dar m-a facut atent la anumite modele. Astazi vorbim despre Max Pain Theory. (Durerea Maxima).

Ce este Max Pain?
Durerea maxima, sau pretul maxim al durerii, este pretul de vanzare (numit strike price) cu cele mai multe optiuni de CALL & PUT si pretul la care activa respectiva ar provoca pierderi financiare pentru cel mai mare numar de detinatori de optiuni la expirare. Termenul durere maxima provine din teoria durerii maxime, care afirma ca majoritatea jucatorilor asezati la masa de joc (a se citi noi doi) care cumpara si detin contracte de optiuni pana la expirare vor pierde bani. Din acest motiv exista legi care obliga furnizorii de astfel de produse fie optiuni sau CFD-uri sa puna un disclaimer mic care iti spune cati oameni pierd bani pe ele, adica: aproximativ 78% sau 82% din cei care tranzactioneaza CFD-uri pierd bani.

OK probabil ca te-am pierdut putin cu paragraful de mai sus dar hai sa o luam pe rand:

Ce sunt optiunile?
Optiunile sunt instrumente derivate care se refera la activele subiacente, oferindu-i detinatorului optiunea de a cumpara la pretul nominal, de obicei daca este viabil din punct de vedere economic sa faca acest lucru. Optiunea nu este ca un contract de tip FUTURES, care obliga la executie la data de expirare, dar ofera detinatorului „optiunea” de a decide daca va continua sau nu tranzactia. In cazul in care detinatorul a ghicit pretul corect, isi poate exercita optiunile de a cumpara actiuni la valoarea de piata dar pentru pretul indicat de contract care poate fi apoi vanduta pentru a obtine un profit imediat in numerar.

Sa ne imaginam ca stam la o masa de poker cu o multitudine de necunoscuti. Pe masa se afla un Bitcoin – pretul lui azi este de 39.300 USD fiecare dintre noi poate scrie un contract pe o anumita suma de bani sa cumparam acel Bitcoin candva in viitor. Fiecare poate alege un CALL (optiune ca pretul va creste in viitor) sau PUT (optiune ca pretul va scadea in viitor). Sa presupunem ca Gigel crede ca pretul pe un BTC va ajunge la 49.300 USD (numit strike price) peste o luna si vrea sa faca un CALL. Asa ca Gigel scoate acum din buzunar o suma modica de cate sute de dolari pentru un contract de optiuni care ii da posibilitatea sa cumpere un Bitcoin oricand timp de o luna la pretul de 39.300 DACA pretul nominal pentru Bitcoin trece de 49.300 (in cazul asta Gigel este in the money). Daca trece luna si pretul nu atinge pragul indicat in contract de 49.300 – Gigel pierde toti banii pe care i-a dat pe contract si optiunea lui expira fara valoare. (in cazul asta Gigel este out the money).

Teoria durerii maxime afirma ca pretul unei optiuni va gravita catre un pret maxim al durerii, in unele cazuri egal cu pretul de vanzare pentru o optiune, ceea ce face ca numarul maxim de optiuni sa expire fara valoare.


Calculul durerii maxime implica insumarea valorilor in dolari ale optiunilor de CALL si de PUT restante pentru fiecare in the money strike price.

Acum daca ne uitam din nou la chartul de mai sus vedem ca Max Pain price pentru Bitcoin de azi este la 48.000 si ca se afla in scadere – din grafic ne putem da seama ca in ultima zi de vineri din fiecare luna expira foarte multe optiuni si pretul activei respectivei urmareste foarte aproape Max Pain price – provocand astfel cea mai mare dauna posibila conform teoriei Durerii Maxime.

Depinde de tine ce faci cu aceasta teorie, sugestia mea ar fi sa nu te entuziasmezi prea tare si sa te apuci sa tranzactionezi actiuni sau CFD-uri ca vei ajunge o statistica trista. Un lucru foarte important de tinut minte legat de orice teorie sau model este ca ele sunt folositoare dar asta nu le face adevarate. Dar putem face o presupunere despre miscarea de pret pe termen foarte scurt a Bitcoin-ului.

In urmatorul episod o sa vorbim despre cruci si iti voi explica de ce am zis ca e bine sa asteptam 2 saptamani pana sa ne facem tarta daca nu am facut-o acum o saptamana.

Spor la cafelutse si la bitcoini!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: