Bine ai venit in ultimul loc de pe internet de unde vrei sa inveti despre bani, venit pasiv, educatie financiara si crypto.

Cum sa facem o tarta buna?

Astazi vorbim despre tarte. De ce? Pentru ca imi plac mai mult decat placintele si aceasta corectie mi-a facut pofta de o tarta buna. Cand discutam despre un portofoliu discutam in principal despre placinta investitiei (un pie chart) adica greutatea si distributia investitiilor intr-un portofoliu. Practic un pie chart sau o tarta este o vizualizare usor de inteles a unui portofoliu. Si vom incerca sa facem o tarta de 1000 EURO (presupunem ca atat ai vrea sa investesti in crypto azi).

Asa arata portofoliul meu (cand imi e foame).

Nu uita ca nu sunt analist financiar sau bucatar, as ca sa nu te aud ca ai facut o tarta dupa reteta mea si ti-a fost rau dupa, suntem adulti si fiecare e liber sa isi faca ce tarta vrea.

Cand discutam despre un portofoliu (indiferent daca vorbim de crypto sau alte investitii) ne intereseaza randamentul raportat la risk, adica o chestie numita Raportul Sharpe (Sharpe Ratio).

Raportul Sharpe a fost dezvoltat de laureatul premiului Nobel William F. Sharpe si este utilizat pentru a ajuta investitorii sa inteleaga rentabilitatea unei investitii in comparatie cu riscul sau. Raportul este randamentul mediu castigat peste rata fara risc pe unitate. de volatilitate sau risc total. Volatilitatea este o masura a fluctuatiilor de pret ale unui activ sau portofoliu.

Scaderea ratei fara risc din randamentul mediu permite unui investitor sa izoleze mai bine profiturile asociate activitatilor de asumare a riscurilor. Rata rentabilitatii fara risc este rentabilitatea unei investitii cu risc zero, ceea ce inseamna ca este rentabilitatea pe care investitorii ar putea sa o astepte daca nu isi asuma niciun risc. Randamentul pentru o obligatiune a Trezoreriei SUA, de exemplu, ar putea fi folosit ca rata fara risc.

In general, cu cat valoarea raportului Sharpe este mai mare, cu atat randamentul ajustat la risc este mai atractiv.

Un raport mai mare de 1,0 este considerat acceptabil.
Un raport mai mare de 2,0 este considerat foarte bun.
Un raport de 3,0 sau mai mare este considerat excelent.
Un raport sub 1.0 este considerat suboptim.
Raportul Sharpe negativ inseamna ca rata fara risc este mai mare decat rentabilitatea portofoliului sau rentabilitatea portofoliului este de asteptat sa fie negativa.

Daca as face o tarta azi asa ar arata.

De ce atat de mult BTC in tarta? Pai pana nu se modifica schimbarea BTC ramane rege. Toate celelalte crypto monede sunt legate de BTC si maximum supply a ramas la 21 de milioane de ani de zile si cererea si oferta ne indica faptul ca pretul va creste in timp (incearca tu sa imparti 21 de milioane de ceva-uri la 8 miliarde de oameni sa vezi cum o sa se bata toti pe ultimele bucati ca niste animale). O sa discutam intr-un alt post despre restul de proiecte din tarta in detaliu dar pe scurt ETH ne aduce un randament potential mai mare si este un protocol foarte utilizat, ADA este cel mai bun proiect din crypto la momentul actual, MATIC SOL si VET sunt trei proiecte care imi plac foarte mult si TAMPENII este ce vrei tu sa fie. Daca vrei sa pui DOGE sau alte nebunii acolo, e treaba ta.

Hai sa luam acum cele 6 proiecte si sa ne uitam la ce Sharpe Ratio individual au avut pe un an (YTD).

BTC (1Y) 2.09

ADA (1Y) 2.86

ETH (1Y) 2.74

MATIC (1Y) 2.86

SOL (1Y) 2.85

VET (1Y) 2.40

Cool si cu ce ma ajuta numerele astea? Pai o sa facem un exercitiu. (pentru a stabiliza exercitiul am pus BTC la 55% si am eliminat TAMPENII din tarta, pentru ca tampeniile sunt bune dar nu ofera un overview „fair” asupra tartei.

Pentru ca am vorbit de perspectiva si de Gigel in postari anterioare o sa folosim perspectiva lui Gigel pentru a intelege tarta prin ochii lui. Sa presupunem ca Gigel a folosit tarta sa investeasca 1000 EUR in crypto in Aprilie 2020, iar noi vom compara investitia lui Gigel cu o investitie similara de 1000 EUR in indexul S&P500 (top 500 companii din SUA) si vom presupune ca nimeni nu a rebalansat portofoliul timp de un an intreg. Gigel a cumparat acum un an apoi a uitat ca a facut asta.

Randamentul celor 2 investitii (cu albastru Gigel) cu portocaliu S&P500.

Portofoliul lui Gigel valoreaza astazi cu 1853.10% mai mult decat acum un an, aproximativ 19.530 EUR. Cel mai mult Gigel a avut acum cateva zile inainte de corectie 29.133 EUR. Ne pare rau pentru Gigel ca a pierdut 10.000 EUR in cateva zile dar ne bucuram pentru el ca a castigat 17.530 de EUR intr-un an. Intelegi acum de ce ziceam in alte postari ca e importanta perspectiva.

Daca Gigel investea in S&P500 avea azi 2.048 EUR poate parea infim daca comparam cele 2 investitii dar are cu 104.69% mai mult decat avea acum un an daca nu facea nimic. Orice varianta alegea Gigel acum un an a facut mai mult decat tine care nu ai facut nimic, acum intelegi si importanta de a te aseza la masa sa joci. Degeaba imi zici ca puteai sa faci nu stiu cati bani ca ai avut tu o idee acum un an sa bagi 100 de eur in DOGE cand Gigel isi vede de treaba linistit.

Sharpe Ratio

Gigel are azi un raport Sharpe de 10.92 – bravo Gigel! Acum… Gigel e foarte inteligent si a facut tarta secolului ori a avut noroc ori pur si simplu are active foarte volatile in portofoliu cu un risc imens. Raspunsul corect este: toate cele de mai sus.

Fiind un portofoliu alcatuit integral din crypto are si o volatilitate extrem de mare.

Gigel si volatilitatea lui.

Din graficul de mai sus ne dam seama ca Gigel are un apetit foarte mare pentru risc. Tot din acest grafic ne dam seama de ce nu este recomandat sa investim in crypto daca nu ne plac activele periculoase (sau cum le zic baietii care au grija de banii tai: toxice). Pentru ca riscul este imens si nimeni nu vrea sa isi asume acest risc in numele tau, si pe buna dreptate. Ti-am zis la inceput ca nici eu nu sunt analist financiar sau bucatar pentru un motiv.

Asa ca atunci cand ne gandim sa investim trebuie sa privim tarta mai mare – crypto este doar o bucatica din tarta mai mare – ai nevoie si de titluri de stat, de proprietati, de actiuni la bursa, etc. Trebuie sa ne gandim la albine din nou si sa ne diversificam – sa facem un fagure solid din care sa ne asiguram ca putem manca miere mai tarziu.

Poate ca Gigel vrea sa ia o parte din bani sa isi diversifice tarta mai mare, poate nu asta il intereseaza si obiectivul lui e sa isi ia o casa cu banii din tarta peste 10 ani. Ce face Gigel cu banii lui e complet treaba lui si ce faci tu cu banii tai e treaba ta.

La mijloc de Iunie probabil ca o sa fie un moment foarte oportun sa iti incepi si tu tarta (o sa iti zic de ce dar maine! Pentru ca azi e frumos afara si inca nu mi-am baut cafelutsa). Va urez o zi de luni!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: