Astazi vorbim despre un alt concept foarte important cand vorbim despre investitii de orice fel. FUD – FEAR, UNCERTAINTY AND DOUBT. (Frica, Incertitudine si Indoiala) (suna mai bine in engleza).
Eu sunt de profesie publicitar asa ca e normal sa ma raportez la acest termen prin prisma experientei mele de lucru, o definitie standard ar suna ceva de genul: Frica, incertitudinea si indoiala este o tactica propagandistica utilizata in vanzari, marketing, relatii publice, politica, sondaje si culte. FUD este in general o strategie de influentare a perceptiei prin diseminarea informatiilor negative si dubioase sau false si o manifestare a apelului la frica.
In timp ce utilizarea obisnuita a termenului „FUD” este relativ recenta si oarecum limitata, practica aruncarii aspersiunilor nejustificate asupra altor persoane, produse sau circumstante pentru a-si atinge propriile obiective poate fi la fel de veche ca umanitatea; exemple in literatura clasica il includ pe Iago in Othello de Shakespeare. Roata a fost deja inventata noi doar ii dam o denumire noua – este o vorba in publicitate care este auzita foarte des in departamentele de creatie si se potriveste foarte bine: s-a mai facut deja. Cineva candva a avut deja o idee similara cu a ta, ideile sau creatile cu adevarat noi sunt foarte rare si sunt deobicei monumentale dar sunt si primite cu indoiala si par tampite. Cum sa zboare un aparat de metal mai greu decat aerul? (avionul) Cum sa treci curent electric printr-o piatra sa o faci sa faca calcule complexe? (CPU) Cum sa platesti cu o ecuatie matematica complexa? (Bitcoin) si lista poate continua.
Vom devia un pic de la subiect sa vorbim de perspectiva si elementele fundamentale, doua element foarte importante atunci cand discutam de FUD. Perspectiva este cum privim lucrurile pe termen scurt si lung. FUD este un element ce tine de termen scurt opus elementului valoarea. Am vorbit in ultimul post despre seductia pesimismului si cum te face sa pari mai inteligent. Faptul ca am vandut BTC la 62K si acum pretul a ajuns la 50K ma face sa par inteligent in retrospectiva dar faptul ca nu am vandut tot ma face sa par nebun/prost. Eu mai fac si trading asa ca astfel de miscari sunt obisnuite si in acelasi timp am depozite la termen in BTC pe mai multe luni – care stau acolo si fac mai mult BTC pe masura ce trece timpul.
Hai sa facem un exercitiu de imaginatie. Sa presupunem ca ai cumparat si tu BTC (poate ti-a zis cineva ca e super cool si ai zis acum e momentul) – ai cumparat acum cateva zile la 64.000USD/BTC.

Deschizi telefonul ieri dupa 9 zile si dezastru! Investitia ta in BTC s-a depreciat cu 27% intr-o saptamana. Primul instinct este sa vinzi, am pierdut 27% ce prostie mai e si asta, nu trebuia sa ascult de Gigel, uite ca am facut. Din nou, e alegerea ta sa cumperi sau sa vinzi nu Gigel a fost cel care ti-a luat banii si a cumparat BTC cu ei, ci tu ai facut asta. Acum vin eu si iti zic, astfel de corectii sunt absolut normale si obisnuite in crypto si ca timpul e de partea ta. Dar primul tau instinct e sa nu ma crezi pentru ca perspectiva ta este precum imaginea de mai sus, zoomed in pe o scadere de 27% in 9 zile.

Uite doua scenarii ce s-au petrecut tot anul asta. O scadere de 28% in doar 3 zile in Ianuarie si o scadere de 26% in 7 zile in Februarie. Am trecut prin ambele fara sa vand acea jumatate de active in BTC de care ziceam.

Vrei sa vezi ceva si mai scary? Uite un eveniment de tipul Lebada Neagra despre care am vorbit in ultimul post.

-65% intr-o luna din care -50% in doua zile. O sa presupun ca esti o persoana cu spirit de observatie totusi si vazut deja bara cu cifre din dreapta. Da pretul BTC pe data de 13 martie 2020 era 3679 USD. Acum te loveste perspectiva. Hai sa dam zoom out pe o perioada mai mare.

O crestere de 547% intr-un an parca suna mai bine nu? Acum poate iti aduci aminte ca Gigel al tau iti zicea de Bitcoin de mai bine de un an, doar ca tie ti-a luat mai mult timp pana sa il crezi (din diverse motive). Acum tu esti supart(a) pe Gigel ca ai pierdut 27% din banii tai dar Gigel nu intelege de ce esti asa pentru ca din perspectiva lui el e pe plus cu 547%. Gigel poate sa vanda la 14K si isi dubleaza investitia, poate sa vanda la 8000 si isi ia banii inapoi sau poate astepta 5 ani sa vanda la 400K. Gigel are alta perspectiva, una pe care tu nu o vezi inca pentru ca ai cumparat la un maxim istoric si te-a prins o mica corectie. Ce faci tu cu banii tai e treaba ta. Eu nu sunt consultant financiar si nici Gigel nu e. Eu doar iti zic ca timpul e de partea ta.
OK, acum ca am lamurit perspectiva sa ne intoarcem la FUD. Au fost mai multe evenimente ce au contribuit la aceasta corectie din aprilie. In primul rand, piata era supraincalzita si toti indicatorii tehnici spuneau cool down a bit. Apoi a urmat o scadere brusca in hashpower cauzata de un incident la o mina de carbuni din China. Guvernul Chinez a decis sa opreasca temporar activitatea minelor din zona Xinjiang ca masura preventiva ceea ce a dus la o scadere de 40% in puterea de de calcul a retelei de Bitcoin. Apoi Presedintele SUA a anunt planuri de a creste taxa de castiguri capitale la 39.6% pentru americanii ce castiga mai mult de 1 million USD pe an din astfel de tranzactii. (sanse foarte mici sa treaca propunerea asta) Astfel de evenimente genereza FUD si scad pretul. A doua lectie pe care Warren Buffet ne invata este sa ne fie frica cand altii sunt lacomi si sa fim lacomi cand altora le e frica. Asa ca in aceasta corectie am mai cumparat ce era la discount. Nu e singurul investitor contrarian pe care il cunoastem mai sunt si altii.
Buy when there’s blood in the streets, even if the blood is your own.
Baron Rothschild
Un lucru e cert, nu putem vedea in viitor, noi vedem trecutul, traim in prezent si estimam viitorul. E important sa stim si de ce se intampla ce se intampla acum, cand toate publicatiile de stiri zic scadere drastica in piata crypto, miliarde lichidate, BTC spre ZERO, etc. exista mereu cineva care zice hmmm e la discount. De ce se intampla aceste manipulari de piata asa des? Pentru ca institutiile vor sa cumpere active la preturi mai mici asa ca angreneaza mecanismul de FUD asteapta reactia pietei si apoi isi cumpara activele in regim OTC (over-the-counter) la pretul de discount. Si vedem peste o saptamana titluri de genul Tesla adauga miliarde de USD in BTC pe balanta. E un ciclu care se va repeta, singurul mod in care pierzi este daca te bagi inainte de o corectie si vinzi imediat.
Gigel nu este un fel de Guru al finantelor, el a zis acum un an: ba parca as cumpara niste Bitcoin ca pare interesant… si a cumparat. S-a asezat la masa si a intrat in joc si nu are de gand sa se ridice prea curand de la masa. Gigel are un profil de risc scazut el prefera sa puna bani in BTC sau alte proiecte care ii se par interesante si cu aplicabilitate pe termen lung (ETH, ADA, LINK) e multumit cu o crestere anuala a investitiilor sale de 100-500%. Daca Gigel ar fi cumparat DOGE acum un an ar fi avut un randament de 11799% a investitiei sale (da nu am gresit procentul). Daca a facut asta bravo lui, ma bucur pentru el, a fost alegerea lui si a facut ce a vrut cu banii lui si acum se poate pensiona daca vrea. Daca imi zici, hey si mie mi-a venit un gand sa bag „X” dolari in DOGE fix acum un an, as fi fost bogat acum! Corect, dar nu ai facut-o asa ca degeaba imi zici asta, gandul sau intentia ta valoreaza acum ZERO. (am auzit exemplul asta de la 5 oameni pana acum, deja a devenit obositor).
DOGE este o moneda facuta la misto, nu are fundamente bune, prezinta o inflatie naturala mai mare decat cea a banilor FIAT (nu are limita pe cate tokene DOGE pot exista) si momentan nu are nicio echipa in spate sau alte proiecte, este pur speculativa. Daca vrei sa cumperi DOGE acum sau daca veneai la mine acum un an sa ma intrebi as fi zis acelasi lucru: NU (sau da daca esti genul care joaca la lotto sau barbut). Profilul meu este mai apropiat de cel al lui Gigel. Si in plus nu am incredere intr-un coin unde 26% din total supply se afla intr-un singur portofel, it’s insanity.
Istoric vorbind suntem departe de a incheia ciclul de piata actual, ar fi undeva prin septembrie. Sansele sa ajunga BTC la 40K luna asta sunt egale cu sansele sa ajunga la 100K in vara anului curent. Daca nu te-ai asezat la masa si nu ai intrat in joc pana acum, nu prea iti pasa. Daca te-ai asezat de curand si ai pierderi, timpul e de partea ta. Singurul mod in care pierzi sigur este daca te tot pui si te ridici de la masa in fiecare saptamana, e un joc dur pe bani si rechinii vor sa iti ia cat mai multi. Stai macar 3 luni sa intelegi despre ce e vorba. Si nu uita regulile jocului – joaca cu bani pe care esti dispus sa ii pierzi in intregime. Daca nu e pentru tine jocul, e ok sa te retragi dar nu te mai baga din nou.
FUD si FOMO sunt in sine indicatori buni de estimat cand e bine sa ne asezam la masa. O sa discutam de FOMO in alt post dar ca bonus postul asta va invit sa ne punem niste staniol pe cap si sa facem un exercitiu. Ia tot ce zic mai jos „with a grain of salt” cum zic englejii.
Sa o luam pe Julia, ea este un jurnalist ce lucreaza pentru UNILAD si a preluat o stire legata de acel blackout si scaderea in hashpower care a fost inceputul corectiei. $300 Billion Worth Of Bitcoin Wiped Out After Overnight Crash. Julia a studiat Creative Writing si are un Master in Relatii Internationale asa ca o iertam pentru greseala din titlu pe 18 Aprilie cand a scris ea despre evenimentul respectiv era corect sa zica: A scazut capitalizarea pietei crypto cu 300 de miliarde de dolari intr-o seara pentru ca dat un Dorel aiurea cu tarncopul intr-o mina prin China. (dar parca nu suna la fel de bine).

Am pus acest grafic ca sa intelegi mai bine perspectiva, sageata rosie indica FUD-ul creat de China si perpetuat de Julia si sageata Galbena indicat FUD-ul creat de Biden despre care Julia probabil ca nu o sa scrie ca Biden e boring. Ce vreau sa ilustrez este ca intreg Market Cap-ul de acum un an era mai mic decat aceasta cadere apocaliptica despre care a scris Julia.
Probabil ca titlul a fost pus de editorul Juliei, dar de ce ma iau de politica lor editoriala? Pentru ca pe langa clickbait UNILAD UK este o companie ce este specializata in „social news” (si unde lucreaza Julia si editorul ei) ei sunt detinuti de LADbible Group – care din 2014 au fost cumparati de Liam Harrington si Sam Bentley. Liam Harrington este former Chief Business Ofiicer pentru Iconic Labs PLC (si inca este board member) acest PLC detine mai multe investitii in companii ce au BTC pe balanta sau se ocupa cu diverse proiecte de blockchain. Scopul lor este sa cumpere cat mai mult la un pret cat mai avantajos de la tine.
Acum ne dam jos folia de aluminiu de pe cap ne facem o cafelutsa si ne bucuram de weekend ca e frumos afara si timpul e de partea noastra.
Lasă un răspuns